Obvestilo medijem - prosimo za objavo
KONCERT BARCELONA GIPSY KLEZMER ORCHESTRA z VLADOM KRESLINOM in FERUSOM MUSTAFOVIM
18.10.2015



BARCELONA GIPSY KLEZMER ORCHESTRA
z gostoma VLADOM KRESLINOM in FERUSOM MUSTAFOVIM
nedelja, 18.10.2015, ob 20.00, Kino Šiška
 
Sandra Sangiao – vokal (Španija)
Robindro Nikolic – klarinet, bas klarinet, duduk (Srbija, Indija)
Mattia Schirosa – tolkala (Italija)
Ivan Kovacevic – kontrabas (Srbija)
Julien Chanal – kitara (Francija)
Stelios Togias – tolkala, tzouras (Grčija)
Posebna gosta:
Vlado Kreslin – vokal, kitara
Ferus Mustafov – saksofon (Makedonija)


Cena vstopnic – sedišča: v predprodaji 13 €, na dan koncerta 15 € (www.eventim.si).




Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra (BGKO) navdušuje občinstvo po vsej Evropi s svojimi temperamentnimi koncerti tradicionalne in popularne ciganske ter judovske glasbe.
Mednarodni sekstet s sedežem v Barceloni je poznan po svojem raziskovanju glasbenih korenin, pozabljenih stilov in energičnem nastopu. Značilni stil BKGO na eni strani izvira iz klezmer glasbe, gipsy jazza in romske glasbe ter iz raziskovanja pozabljenih glasbenih žanrov, kot tudi  iz živahne barcelonske glasbene scene, ki črpa iz melodij latinske Amerike, tradicionalne katalonske glasbe, zvokov bližnjega vzhoda in jazza

Prvi album skupine, IMBARCA (Satélite K, 2014) je bil na španskem nacionalnem radiu imenovan med najboljše etno albume leta 2014, skladba Djelem Djelem pa ima že več kot 1,5 milijona ogledov na YouTubu.
Zasedba  
Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra v Sloveniji zaključuje mednarodno turnejo. Na ljubljanskem koncertu se jim bosta pridružila tudi svetovno znani saksofonist Ferus Mustafov, kralj makedonskega romskega saksofona ter vsestranski slovenski glasbenik in avtor Vlado Kreslin, ki tudi sodelujeta na njihovem prihajajočem albumu.



Vlado Kreslin že štiri desetletja navdušuje publiko vseh generacij. Doslej je izdal 14 albumov in številne njegove pesmi so skoraj ponarodele. Prekmurski kantavtor je od začetka devetdesetih let vodilni ambasador slovenske etno glasbe s panonskim predznakom. Jutranji list je za Vlada zapisal: »Ko človek posluša Kreslinove pesmi, se mu zdi, da so folk, blues in rock izumili Slovenci. Seveda je to daleč od resnice, vendar je on tako dober, da so pesmi glasbeno univerzalne, pa vendar v duhu slovenske«.
Na odru Kina Šiška bo premierno v Sloveniji predstavljen koncertni projekt zasedbe
Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra, ki se mu je Kreslin v katalonski prestolnici priključil v začetku leta 2015.



Ferus Mustafov, kralj makedonskega romskega klarineta in saksofona ima veliko zaslug za prodor balkanske glasbe na slovensko etno sceno. V svoji dolgoletni karieri je posnel ogromno skladb, odlično pa kombinira romsko glasbo z glasbo Bližnjega Vzhoda. Po nastopu na Drugi godbi v Ljubljani je sredi devetdesetih nanizal celo vrsto nastopov na najbolj znanih evropskih etno odrih Heimatklange (Nemčija), Music Meeting (Nizozemska), Sfinx (Belgija), Oriente (Švedska), Roskilde (Danska)). Za zahodno tržišče je z vrhunskimi producenti izdal dva albuma, studijski King Ferus (1995) in koncertni The Heat of Balkan Gypsy Soul (2002), ki je nastal v ljubljanskem KUD France Prešeren.
Ferus je izjemen glasbenik in mojster improvizacije, ki je makedonsko romsko poročno glasbo spremenil v mednarodni fenomen.



Objava: Ekipa RIC Anglunipe  8.10.2015

Ni komentarjev: