Bianet, Istanbul, Turčija 5. januar 2015 
Turčija izvaja segregaciju nad romima ostali brez strehe nad glavo.



Skoraj 100 družin iz romske skupnosti, ki so bili na ulicah v okolici Istanbul Ataşehir zgodaj zjutraj, ko so buldožerji Občina porušili njihove koče. 8 let prej so izgubili svoje domove zaradi projekta  za obnovo mest v stanovanjskem območju.
"Naj nas potisnite na morje ,da bi se popolnoma znebili nas. Kakšna je razlika zdaj?" Pravi rušenje območje Norman Dalkoparan. Demolitično območje se je nahajal v bližini rezervoarja za vodo Kayisdagi kompleks obdan z bloki.
Rušenje je bila izvedena na 05:00 po lokalnem času, medtem ko se je poročalo, da lastnikom koč ni bilo dovoljeno  blago, ki je na ulici zaradi opozoril Istanbul snežnih viharjih.
"Oni ne sprejemajo Ciganov za najemnike." Nariman Dalkoparan se preselil v to okolico, ko je bila njegova hiša porušena leta 2006, da Küçükbakkalköy. "Mi smo vedno imeli kabino tukaj. Tam smo živeli 30 let, en dan so obrili našo hišo, ker so govorili , da smo niso imeli njegove lastninske papirje. živeli smo v njej, za 8 let. ne vem, če se kdo kopa  v plastičnih posodah, ampak mi se. Zdaj smo lovili. nimamo več sredstev. "
Dalkoparan pravi, da išče stanovanje za več kot mesec dni: ".. Mi smo tako zahtevni, da ne sprejemajo Ciganov za lastnike Pravijo, da je stanovanje že v najemu ali pa so dvignili ceno"
Nato je predstavila svoj ID. "Preberite si," je dejala.
"Od kod sem? Istanbul. Smo otroci Istanbula, a nihče ne vidi slabosti Istanbula. Morali bi nas potisniti v morje, da se znebite nas. Kakšna je zdaj razlika
"Kaj bi se zgodilo, če bi bila otroka ujeta pod ruševinami?hvala bogu, da smo še vedno živi ...« je še dodala.
Nuray Demir, na drugi strani pravi, da so bili razpisnai  otroci izgubljeni v smeteh. Ena izmed njegovih hčera je diplomiral na univerzi in njegovih pet drugih otrok še študira. To je že poslal h sorodnikom, da na ta način lahko ostanejo na toplem. Vendar pa niso mogli iti v šolo danes. In nihče ne ve, kaj se bo zgodilo.
Vlada mora zagotoviti socialna stanovanja
Nebahat Bilgiç, predsednik združenja, ki spodbujajo pravice Ciganov (Anadolu ve Yakası Romanları Yaşatma Kalkındırma Derneği) pove Bianet,da se borijo za zagotavljanje socialnih stanovanj za ljudi, za obdobje šestih mesecev, ki so se sestali z uradniki v Ankari.
Bilgiç pozval uradnike, da bi našli rešitev za problem z zagotavljanjem socialnih stanovanj.
Na drugi strani, uradniki ministrstva za družino in socialno politiko je prišel na območje rušenja, obeta subvencije za najemnino, če bi družinam najdel prostor za življenje. Vendar pa so ostali negotovi glede na dejstvo, da vlada ne bi ali bi lahko podali socialna stanovanja.
Cigani pravijo, da iščejo stanovanja, ampak da je zavrnjen zaradi njihovega romskega porekla.
Za Občino Ataşehir: "Mi ne moremo preprečiti rušenje".
Bianet tudi stik Cafer ozilhan, predstavnik Mestne občine 'Ataşehir (NDT: Občina SPTE, turška PS član Socialistične internacionale).
"24 hiše so bile porušene. Niti lastnine niti rušenja naročila ni prišla od nas. Policija in občinske ekipe so bile dodeljene le zaradi varnostnih razlogov. Občina ne more zakonito preprečiti rušenje. Nihče še ni predložil prijave stanovanja prav," je dejal.
Končno, Cigani so zdaj iščejo zatočišče in pomoč. Vedeli smo, kje so, če pa bodo na koncu je še vedno negotova.

   LUMIJAKERE RROMA

     Romsko ifomaciski centar Anglunipe .

Ni komentarjev: