Premiera dokumentarnega filma "Kopija je enaka originalu"



LJUBLJANA, SEM; 08. april 2014

Ob počastitvi svetovnega dneva Romov 8. aprila 2014 je v prostorih Upravne hiše Slovenskega etnografskega muzeja na Metelkova 2 v Ljubljani Romski  informacijski center  Anglunipe-Ljubljana v sodelovanju z Zvezo romske skupnosti Umbrella-Dežnik ob podpori Ameriške ambasade v Sloveniji odprlo premierno razstavo angažirane dokumentarne fotografije Kopija je enaka originalu in premierno predstavitev istoimenskega avtorskega dokumentarnega filma. 

Z razstavo angažirane dokumentarne fotografije Kopija je enaka originalu, avtorjev Jake Gasarja, Harisa Tahirovića in mladih različnih narodnostnih skupnosti prikazujemo utrinke človeškega vsakdana, v katerem med načinom in kulturo življenja Romov in pripadniki drugih narodov/narodnosti ni tako bistvenih razlik, kot se nam morda zdi na prvi pogled. Ljudje različnih narodnosti in kultur kjerkoli po svetu se v življenju soočamo s podobnimi problemi in preizkušnjami. Imamo podobne potrebe, ki pa imajo različno zunanjo pojavnost.  Vsakdo se lahko kadarkoli znajde pod ozvezdjem osebnega zadovoljstva in vsakdo v življenjskih težavah, si jih želi  razrešiti. Poudarjanje zgolj zunanje pojavnosti posameznika ali skupnosti vse prevečkrat vodi v poudarjanje drugačnosti ali celo diskriminacijo, namesto, da bi ljudje iskali podobnosti in skupne točke ter na ta način povečevali tolerantnost, sožitje in sodelovanje.

Avtorski film Harisa Tahirovića, v sodelovanju z Markom Cotičem Trojerjem in Cvetkom Tovornikom, predstavlja osebne zgodbe pripadnikov romske skupnosti in drugih narodov/narodnosti, v katerih sogovorniki prav tako sporočajo, da med nami ni bistvenih razlik, a hkrati opozarjajo, da je negovanje kulture spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin nenehna skrb vsakega in vseh v dani družbeni skupnosti, saj si ljudje  priložnostno zastavljamo vprašanja, kdo smo, od kod prihajamo, kaj smo, kaj bi hoteli biti, kaj bi radi počeli, kaj bi radi imeli in številna druga vsakokratnega obdobje pomembna življenjska vprašanja. Smo morda KOPIJA, smo edinstveni ORIGINAL?

Odgovori na ta in podobna vprašanja so po eni strani preprosti in na drugi pa zahtevni, v vsakokratnih danih razmerah tudi prezahtevni, in večplastno kompleksni, odvisni od osebne zavzetosti, vzajemnih prizadevanj posameznika ter ožje in širše družbene skupnosti, družine, naroda ali narodne skupnosti, države in mednarodne skupnosti. A vendar se stekajo v osebo, Človeka, ki se s ponosom zaveda svoje identitete ter svojega prirojenega dostojanstva in svobode. 




Fotografske razstave bodo potekale tudi v občinski stavbi Občine Puconci, v OŠ Franceta Prešerna v Mariboru, v OŠ Nove Fužine v Ljubljani in na Centru za socialno delo Moste-Polje v Ljubljani. 


Novico pripravila: Maja Jelenc
Foto: Tatjana Bjekić, Haris Tahirović

Ni komentarjev: