Svet Evrope medije svari pred neodgovornim poročanjem o Romih

28.10.2013

Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks se je danes odzval na poročanje medijev glede najdbe otrok pri romskih družinah v Grčiji in na Irskem ter v javnem pismu novinarjem opozoril, da se je v teh primerih ponovno razkril "dolgotrajen problem negativnega medijskega poročanja glede manjšin".


Ob tem je vse novinarje, ki poročajo o tovrstni tematiki, pozval, naj razmislijo, ali je omenjanje etnične pripadnosti resnično nujno, ali spoštujejo dobrobit otroka, vključno s pravico do zasebnosti, in ali spoštujejo domnevo nedolžnosti, dokler krivda ni dokazana.


"Večina novinarskih poročil, ne samo v Evropi, pač pa po vsem svetu, je temeljila na etnični pripadnosti družin, ki so jim odvzeli otroka, kar podpihuje starodaven mit o Romih kot ugrabiteljih otrok," je zapisal Muižnieks.


Dodal je, da ima takšno "neodgovorno poročanje grozljiv učinek na življenje milijonov Romov in podpihuje že tako razširjena protiromska gibanja".

"Čeprav Romi niso nič bolj nagnjeni h kriminalnemu obnašanju kot kdor koli drug, mediji vztrajno omenjajo njihovo etnično pripadnosti, kar pri življenju ohranja mit, da so Romi rojeni kriminalci. To ni samo napačno, pač pa tudi nevarno, saj lahko prispeva k še večjim napetostim v že zdaj napetih odnosih med Romi in večinskim prebivalstvom povsod po Evropi," je poudaril komisar SE za človekove pravice.


Propagiranje tovrstne negativne podobe pa lahko po oceni Muižnieksa škodljivo vpliva tudi na integracijska prizadevanja. "Kako lahko pričakujemo od Romov, da se bodo vključili v našo družbo, če mediji ne izpustijo nobene priložnosti, da bi jih opomnili, da so nezaželeni," se je še vprašal komisar.


Vir: STA

Ni komentarjev: