OSREDNJA PRIREDITEV OB SVETOVNEM DNEVU ROMOV V LJUBLJANI


 Ljubljana 01.05. 2013


Ob obletnici prvega svetovnega kongresa Romov, ki je bil v Londonu 8. aprila leta 1971, Romi po svetu praznujemo Svetovni dan Romov. To je pomemben dogodek tudi za romsko skupnost ter našo romsko identiteto v Sloveniji.

Zveza romske skupnosti Slovenije Umbrella – Dežnik, v sodelovanju z Romskim informacijskim in znanstveno raziskovalnim centrom Anglunipe Ljubljana,  je zato 12. 4. 2013 ob tej priložnosti  priredila kulturno proslavo »Svetovni dan Romov«, ki se je odvila v Gostišču pri Jovotu v Ljubljani, ki so se je udeležili Romi in večinsko prebivalstvo, med katerimi je bilo veliko mladih.

Na proslavi se je predstavila romska glasbena skupina Orient Express iz Makedonije, pesnik srbskega rodu g. Vinko Piljagić, program pa je popestrila igralka Vesna Anđelković z humoristično igro v vlogi Romkinje »Jaz Neđmija«.                       
Program sta povezovala Jasmina Ahmetaj in Emran Sakip. Slednji se je dokazal tudi z beat-boxanjem s katerim je navdušil prisotne.

Tovrstni programi skrbijo za romsko identiteto in jo tudi ohranjajo v prostoru Republike Slovenije. »Svetovni dan Romov« je praznik vseh Romov po svetu. Tudi za Rome v Sloveniji je ta dan zgodovinsko pomemben praznik.  Namen tega programa je ohranjanje romske identitete, kulture, jezika in glasbe, ki jo želimo predstaviti širši javnosti. To ni pomembno zgolj za identiteto romskih skupnosti v Sloveniji in v svetu, temveč se z obeleževanjem tega praznika borimo tudi proti predsodkom in diskriminacije romske skupnosti.

Vsem prisotnim gostom se zahvaljujemo za obisk, predvsem pa gre zahvala predstavnikom Veleposlaništva Makedonije v Sloveniji, predstavnikom Zveze srbske diaspore Slovenije, Romskemu društvu Anglunipe-Bodočnost Maribor in Romskemu kulturnemu društvu Zelena dolina iz občine Puconci.



                           



Novico pripravila: Maja Jelenc 
Foto: Kevin Tahirović