SPOROČILO ZA JAVNOST


Predsednik Svetovne romske organizacije, Jovan Damjanović, je od 8. do 11. junija  vodil uradne pogovore v Bruslju s svetovno znanim odvetnikom mag.  Barry Fisherjem iz  Los Angelesa (ZDA). Na  teh srečanjih so dosegli absoluten sporazum o sodelovanju, ki bo sprva namenjen dvema najpomembnejšima točkama, ko gre za interese romske skupnosti v svetu , in te so:
            
1. Da  najpomembnejše svetovne institucije prvič in nedvoumno priznajo genocid kot zgodovinsko dejstvo, ki je bil izveden nad Romi, Judi in Srbi v II. svetovni  vojni, v skladu s Hitlerjevo doktrinacijo Tretjega rajha " o končni rešitvi judovskega vprašanja in zaščito arijske krvi". Zaradi katere so Romi  v nemško zasedenih državah v Evropi ter Hrvaški, kjer so bili sprejeti rasni zakoni, ki so na splošno veljali za nižjo raso, katero je treba izničiti, poleg Judov najbolj trpeli.

2. Od držav, ki so bile vključene v genocid Romov, naj se zahteva odškodnina, zlasti od  Nemčije in Hrvaške, prav tako kot tudi od Vatikanske banke, ki je v luči novo odkritih dokumentov lastnica romskega zlata izropanega od žrtev genocida.











 Štiridnevnega pogovora v Bruslju, ki je v ime svetovne organizacije osebno vodil romski predsednik Jovan Damjanović, so se srečanja udeležili tudi predsednik romske zveze iz Romunije , g Florin Cioaba s sinom, ki je tudi predsednik romskega sodišča v Romuniji, gospod Fadil Hrustić - Komisar za romsko diasporo v svetu, gospod Danko Vasović, svetovalec Svetovne organizacije za romska vprašanja o holokavstu in genocida nad Romi v drugi svetovni vojni. 

 
 Tema glede finančnega nadomestila za genocid Romov,ki je bil izvršen v drugi svetovni vojni, je bila v nekaterih pogledih  prisotna že v letu 1998, ko so se predstavniki Svetovnega judovskega kongresa v Izraelu srečali s predstavniki Nemčije, Švice in Avstrije in so  govorili o višini  nadomestila za žrtve holokavsta,in  je takrat  g. Barry Fisher osebno vodil pogajanja v New Yorku in na sedežu Združenih narodov v Ženevi.
.
 G. Fisher je povedal, da po njegovem mnenju, romska skupnost prvič sposobna napraviti takšen korak, saj so stvari organizirane z vsemi potrebnimi atributi z vidika legitimnosti in zakonitosti, ob upoštevanju, da so Romi sedaj zastopani po svetu preko Svetovne organizacije Romov, na katere ustanovni kongres se je udeležilo 26 držav. Medtem pa se je še veliko število držav  priključilo omenjeni organizaciji Romov in sicer s težnjo za nadaljnjo rast.

G. Fisher je še povedal, da so novi dokazi o genocidu, katere poseduje predsednik Damjanović in Svetovna organizacija Romov,  popolnoma nov element v celotni zgodbi, zato je predlagal in poudaril, da je potrebno v najkrajšem možnem času odpreti  vse zahtevke za terjatve do držav, ki so sodelovale v genocidu nad Romi,  s poudarkom na Hrvaško in Vatikansko banko.

"Naša prioriteta pa bi morala biti  Nemčija,  država, kot kraj, kjer se je vse začelo s Hitlerjem," je dejal Damjanović  in dodal, da se on popolnoma zaveda grozljivih zločinov, ki so jih zagrešili Pavelić in Ustaši in NDH v Jasenovcu, kar je povzročilo genocid in izginotje Romov v ogromni razsežnosti.

Damjanović je dejal: "Spoštujemo odločitev Sveta Evrope, ki je zdaj priznala številko 240.000 Romov , ki so izginili v drugi svetovni vojni. Vendar vemo, da je ta številka veliko višja, celo več kot desetkrat višja, o čemer pričajo tudi dokumenti katere imamo in  še naprej zbiramo  nove dokaze in pričanja po celem svetu z našimi sodelavci, da bi vsaj zdaj, s to veliko časovno razdaljo, vseeno razsvetlili genocid storjen proti Romom med drugo svetovno vojno. "


"Osebno sem hvaležen za ustanovitev Svetovne organizacije Romov in odprtje teh vprašanj, ki so za nas Rome še kako pomembna, vendar jih sploh nismo obravnavali  - kar je sramota" – G. Cioaba se je obrnil na g. Damjanovića, in dodal: " Pred desetimi leti sem, kot predsednik romske skupnosti v Romuniji, poskušal voditi postopek in tožil Nemčijo za strašen genocid nepredstavljivih razsežnosti proti Romom v Transnistriji, in kaj se je zgodilo - takrat so me napadli, da naj opustim tožbo in vse je vse končalo tako, da so mi iz nemškega veleposlaništva rekli, da je za te zločine odgovorna tedanja romunska država, ki je bila Hitlerjeva zaveznica.  "doda  Said Cioaba.
"To je zelo pomembno moralno in zgodovinsko vprašanje romske skupnosti v Srbiji in nekdanji Jugoslaviji ter po vsem svetu, in vesel sem, da lahko dam svoj ​​prispevek k tem prizadevanjem, saj je genocid  nad Romi bil vedno minimalizirano prikazan in ponarejen, kar pa ni samo vprašanje in problem Romov. Ko bolje razmislimo o tem, se bomo zavedli, da je to problem Evrope in sveta,  še posebej tistih držav, ki so to storile in bi lahko vsaj sedaj po tolikih desetletjih pokazale gesto ne samo v smislu kesanja svojih grehov, temveč   tudi pomoč in finančno nadomestilo , ki bi se lahko uporabilo v korist  romske skupnosti, ki je v Evropi zelo ogrožena, saj je po našem mnenju to posledica genocida storjenega do Romov med II. svetovno vojno"- je dejal Vasović

Sestanek v Bruslju je obrodil začetne sadove in bodo v naslednjih mesecih, na temeljih poročila g. Fisherja , tudi predstavljene podrobnosti in napotki za nadaljnje preiskave oz. t.i. AKCIJE, ki jo vodi Svetovna organizacija Romov in  s tem romsko skupnost in javnost v celoti seznanili s poteki iskanja nadaljnjih rešitev.


Povzel in prevedel:Haris Tahirović