V Tacnu premierno prikazali dokumentarni film o delu policije v romskih skupnostih


Objavljano 13. dec., 2010 od Romski novinar,Bogdan Miklič v kategoriji "Fotografije, Novice, Ostalo"

Ob svetovnem dnevu človekovih pravic so v Policijski akademiji v Tacnu premierno predstavili dokumentarni film o delu policije v romskih skupnostih.

Filmske projekcije so se udeležili predsednik republike dr. Danilo Türk, varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik, ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in generalni direktor policije Janko Goršek.

Najprej so si gostje ogledali razstavo fotografij počitniških aktivnosti romskih otrok, po kateri jih je popeljala glavna junakinja filma, policistka Nataša Brajdič Slivšek.

Pred samo projekcijo so film na kratko predstavili idejni vodja projekta in izvajalec usposabljanj za delo policistov v večetnični družbi Branko Novak iz Policijske akademije, Jenny Rostahar, predsednica Društva zaveznikov mehkega pristanka (društvo je producent filma), in romski aktivist Bojan Tudija.

Branko Novak je dejal, da prizadevanja za ureditev romske tematike v svetu potekajo že desetletja, da pa smo šele “pred nekaj leti v slovenski policiji začeli po eni strani z usposabljanjem policistov za delo v večetnični družbi in učenjem osnov romskega jezika, po drugi strani pa s seznanjanjem pripadnikov določene večetnične skupnosti - v praksi predvsem Romov - s pozitivno zakonodajo in pooblastili ter pristojnostmi policistov.”

Jenny Rostahar, predsednica Društva zaveznikov mehkega pristanka, je o filmu, ki je bil posnet v okviru projekta Mladi ambasadorji medkulturnega dialoga, povedala, da govori o drugačnem pristopu k prizadevanjem za večjo prometno varnost otrok, ki so ga izpeljali skupaj s policijo, občino Krško, nevladnimi organizacijami in romsko skupnostjo. Tokrat ne s sestanki, temveč z delavnicami na terenu, natančneje v dveh romskih naseljih. Sicer si v društvu prizadevajo, da mladi razmišljajo o svetu, v katerem živijo, in da opazijo manjšine in marginalizirane skupine. Njihova dejavnost je film oz. video, preko katerega naj bi mladi izrazili težave, s katerimi se soočajo, in jih tako predstavili drugim ter na ta način osveščali ljudi, kaj se dogaja z njimi in okoli njih.

Bojan Tudija je poudaril, da se je v tridesetih letih veliko stvari spremenilo na bolje. Veseli ga, da so med policisti ljudje, ki iščejo odgovor, kako skupaj rešiti probleme med Romi in Neromi. Zahvalil se je vsem, ki pri tem kakorkoli pomagajo. Dodal je, da moramo za skupno lažje življenje še veliko narediti, tudi Romi sami.

»15-minutni film z naslovom Na dolžnosti prikazuje, kako policisti prebivalce romskih naselij o varnostnih vprašanjih ozaveščamo na nekoliko drugačen način, na primer z delavnicami za otroke, s čimer z njimi, v njihovem okolju, vzpostavljamo dialog in medsebojno sodelovanje«, so zapisali na Policiji. Prikazuje tudi Romkinjo Natašo Brajdič Slivšek, ki kot policistka sedaj uspešno nadaljuje svoja prizadevanja za pravice romskih žensk in otrok.

Po ogledu filma sta gledalce nagovorili ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik.

“Film je pokazal, kako malo je pravzaprav treba, da se dobro razumeš. Dobro se razumeti in poznati, poznati kulturo in zgodovino ter način življenja je tisto, kar nam omogoča, da sobivamo,” je rekla ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Dodala je še: “Mirno in spoštljivo sobivanje je tudi eden od temeljev delovanja in spoštovanja človekovih pravic in svoboščin in s tem temelj vsake sodobne družbe, temelj demokracije, temelj tudi naše države, zapisan v ustavi. Sem zelo ponosna in vesela, da je prav policija, ena od najpomembnejših državnih institucij, naredila tako velike korake naprej pri razumevanju tega problema poznavanja in sobivanja in tako veliko na izobraževanju same sebe, pa tudi na izobraževanju tistih, ki so na drugi strani.”

“Govoriti o človekovih pravicah in ne videti njihovih resničnih kršitev pomeni dvojno zlorabo. Zlorabo tistih, ki so prizadeti zaradi kršitev, in hkrati zlorabo tistih, ki si prizadevamo, da do zlorab ne bi prihajalo več. A bodimo optimisti. Dajmo več možnosti in priložnosti tistim, ki se borijo proti nasilju, proti spolni zlorabi otrok in proti diskriminaciji. Danes so med nami. Zahvalimo se jim za njihova prizadevanja in uspehe ter jim glasno in jasno ponudimo svojo pomoč za v prihodnje,” so bile med drugim besede varuhinje človekovih pravic dr. Zdenke Čebašek-Travnik.

Generalni direktor policije Janko Goršek pa je ob tem dejal: “Projekt, ki smo vam ga predstavili danes, je rezultat trdega in intenzivnega dela policije z večetničnimi skupnostmi, v praksi predvsem romsko. V policiji s takšnim delom počasi podiramo stereotipe in premagujemo predsodke, ki so tako zelo prisotni v naši družbi. Veseli smo trenutnih rezultatov, a obenem se zavedamo, da je dela še veliko, zato moramo nadaljevati z veliko vztrajnosti in potrpežljivosti. Upamo, da bo naše sodelovanje s pristojnimi institucijami, nevladnimi organizacijami ter romsko skupnostjo še naprej tako dobro. Trdno verjamem, da bo vložena energija za boljše sobivanje na dolgi rok pokazala želene rezultate. Kajti vsi si želimo policijo, ki profesionalno in brez kakršnihkoli predsodkov opravlja svoje delo - tudi v večetničnih skupnostih.”

Glede trenutnega stanja človekovih pravic v Sloveniji po besedah predsednika države dr. Danila Türka ne moremo biti zadovoljni. Imamo probleme, ki jih je prinesla gospodarska kriza, imamo probleme na področju okolja in sovražnega govora ter druge. Predlogov za izboljšanje je veliko. O filmu pa pravi, da na sproščen način predstavlja določen napredek, ki ga opažamo pri Romih pri nas. Dodal je še: “Ključnega pomena je izobraževanje, ki je podlaga socialni integraciji, napredovanju v družbi in odpravi pogojev, ki rojevajo probleme med Romi in večinskim prebivalstvom.”

vir: spletna stran: Policija.si

Ni komentarjev: