Nasilje nad ženskami je še vedno preveč pogosto

Ženske še naprej pljujemo z nasiljem, nadlegovanjem in sovražnostjo v vsakdanjem življenju. To vpliva na ženske na vseh področjih življenja, na spletu in off od doma do delovnega mesta do ulice. Izkušena raziskava Agencije za temeljne pravice Evropske unije za leto 2014 je pokazala obseg in razširjeno zlorabo žensk po vsej EU; nedavne šokantne obtožbe proti ameriškemu filmskemu producentu Harveyu Weinsteinu so sprožile nadaljnja odkritja razširjene zlorabe drugod. Ti dodatni primeri so del dolge vrste primerov, ki poudarjajo nujno potrebo po preprečevanju in boju proti vsem oblikam nasilja nad ženskami.


V letu 2014 je raziskava razkrila razširjenost nasilja nad ženskami:· 33% žensk je doživelo fizično in / ali spolno nasilje.· 55% žensk je bilo spolno nadlegovanih· 20% mladih žensk je bilo nadlegovano na spletu.· 22% je doživelo fizično / spolno nasilje s strani partnerja.· 32% žrtev je spolno nadlegoval šef, kolega ali stranka.Te številke in poznejše raziskave so pokazale, da se storilci nahajajo v celotnem družbenem in političnem spektru. Večina jih je moški. Delujejo na vseh področjih življenja in se dogajajo na spletu enako kot brez povezave.


EU in njene države članice so zavezane k boju proti nasilju nad ženskami. Obstaja pravni okvir za zaščito pravic in dostojanstva žensk in deklet. Nazadnje je EU junija 2017 podpisala Konvencijo Sveta Evrope o preprečevanju in boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini, ki so jo podpisale vse države članice EU in ratificirale 15 držav članic.

Ni komentarjev: