Erdelezi

V četrtek 5. maja 2016 smo na t.i. medkulturni tržnici v sodelovanju z OŠ Kašelj obeležili praznik »Erdelezi«.  Učencem in staršem smo predstavili posebnosti romske kuhinje in obeleževanje samega praznika, ki v izvornem pomenu pomeni praznik pomladi oz. pozdrav pomladi tradicionalno nematerialno kulturno dediščino, enega izmed običajev, ki ga Romi po svojem izvoru pradomovine Indije negujejo in praznujejo 6. maja po celem svetu, kjer živijo in bivajo, kot del svoje družbeno-zgodovinske, etnično-kulturne identitete ne glede na veroizpoved.
 V romskih skupnostih negovanje te tradicije ni povsod enako po obsegu in izvedbi te tradicije, vendar je vsebinsko za vse romske skupnosti v osnovi ista, njeno osnovno sporočilo pa je novi začetek, dobro zdravje in sreča. Je najpomembnejši in največji družinski in skupnostni praznik, ki so ga v preteklosti v nekaterih območjih slavili od 6. do 9 maja. Obeleževanje tega praznika, ki pomeni konec zime inprebujanje pomladi in kot skupno tradicijo značilna za številne narode, vsebuje različna značilna opravila, tako v času pred dnevom praznika kot v času praznika.






Na sami prireditvi so se mladi romski prostovoljci predstavili tudi s branjem poezije v romskem jeziku ter učenci tamkajšnje šole s prozo v slovenskem jeziku. Na medkulturni tržnici je potekala tudi pokušina tradicionalnih jedi iz drugih držav, kjer smo se tudi mi predstavili z tradicionalno romsko hrano po receptih knjige »Majina kuharica«, katere avtorica je Maja Jelenc sodelavka Romskega informacijskega društva Anglunipe.




Romski prazniki in kuhinja je ena od pomembnih zapuščin naših prednikov, zato si prizadevamo to zapuščino prenesti predvsem na mlajšo generacijo.

 

Ni komentarjev: