1.   romska otroška mini olimpijada

V romskem naselju Pušča je 19.09.2015 potekala 1. Romska otroška mini olimpijada, katere častni pokrovitelj je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Pobudo za romsko otroško mini olimpijado, ki je poteka pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije, je dal Jože Horvat – Didi, predsednik Romske športne zveze Slovenije, soorganizatorja sta bila Mestna občina Murska Sobota in Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota.
Prva mini romska olimpijada je potekala pod sloganom »S športom proti diskriminaciji«.
Kot 5 prepletenih olimpijskih krogov, naj tudi športne igre spodbujajo mlade Rome iz vse Slovenije k sodelovanju in prijateljstvu.Okrog 100 mladih tekmovalcev iz 8 slovenskih občin (Ljubljana- katero so ponosno predstavljali mladi člani Zveze romske skupnosti Umbrella-Dežnik, Kočevje, Črnomelj, Dobrovnik, Črenšovci, Puconci, Lendava in Murska Sobota) se je pomerilo v petih disciplinah oz. šaljivih športnih igrah:  - nogomet: strel na gol steno na kateri je 5 lukenj. Naloga je bila zadeti luknje, ki so različno velike in ima zato zadetek različno vrednost; - golf: udarec s prilagojeno šolsko golf palico. Uporabljale so se velike ježek žogice, ki so se prijele na tarčo; - met vortexa v cilj: vortex so tekmovalci iz določene razdalje metali v kroge-tarčo; - skakanje z vrečami: tekmovalci so v vrečah izvajali sonožne poskoke; - hoja z dolgimi smučmi: hoja z dolgimi skakalnimi smučmi, ki imajo trakove v katere stopijo tekmovalci.
 Na vsaki postaji so bili prisotni sodniki Olimpijskega komiteja Slovenije, vendar pa v ospredju niso bili pomembni rezultati, ampak sodelovanje. Zmagovalci so tako na koncu bili vsi.




Vsi tekmovalci in udeleženci 1. Romske mini olimpijade so ob zaključku prejeli medaljo, priznanje, olimpijsko zapestnico in olimpijske šolske zvezke.

Naj vam še za konec malce namignemo, da naslednje romske otroške olimpijske igre lahko pričakujemo v Ljubljani.


Novico pripravila: Tatjana Bjekič

Foto: arhiv RIC

Ni komentarjev: