Mednarodni dan spomina na holokavst

27. januarja beležimo Mednarodni dan spomina na holokavst. 1. novembra leta 2005 je Generalna skupščina  združenih narodov proglasila Svetovni dan spomina na žrtve holokavsta. Leta 1945 je namreč  Ruska armada osvobodila največje koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau na Poljskem. Leta 2012 pa se je Nemčija  s spomenikom poklonila tudi Romom in Sintom, ki so bili žrtve nacističnega holokavsta.

Na ta dan je leta 1942 Heinrich Himmler izdal odlok,za deportacijo 26.000 Romov v taborišču  Auschwitz-Birkenau. Načrt je predvideval  popolno uničenje etničnih manjšin Romov in Judov.  Samo v Srbiji so nacisti ubili 46.000 Romov,  v NDH 80.000. Vsaj 60.000 Romov je bilo ubitih v Jasenovcu. Romi za razliko od Judov niso posedovali nikakršnega kapitala,zato tudi niso imeli tako močne politične veljave in o holokavstu,ki se vršil nad njimi,niso imeli nikomur poročati,saj jih nikoli niti ni bil nobeden pripravljen poslušati. Romi nimajo niti države, ki bi jih po vojni sprejela in jih zaščitila.
Kakor se je Rome po 2. Svetovni vojni diskreditiralo, se jih tudi danes, zato smo se dne 24. januarja udeležili prireditve »Dan spomina na holokavst, šoa, porajmos« , ki je potekala v kinu Šiška v Ljubljani.
Prireditvi je namenil pozdravni nagovor Dejan Crnek, podžupan Mestne občine Ljubljana in Janez Alič,predsednik Koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja pri ZZB za vrednote NOB sledil je slavnostni nagovor  ga. Nataše Posel, direktorice Amnesty International Slovenje in program z naslednjimi gosti: Godalni orkester Glasbene šole Ljubljana Moste – Polje, pod vodstvo profesorice Ksenije Trotovšek Brlek, pevki Branislavi  in Sari Mitrovič, harmonikar Žiga Vehovec,
balerine Plesne šole Stevens in koreografinja Nena Vrhovc, Steven in Awdrev Stevens, mladinsko gledališka skupina KUD Smlednik, pod vodstvom mentorja Blaža Brešana, kvartet klarinetov Godbe Ljubljanskih veteranov, pevka in igralka Polona Vetrih, harmonika Janez Dovč, reper Darko Nikolovski in Zveza romskih skupnosti Umbrella-dežnik z Romskim  društvom Ređina iz Lendave, ki so na prireditvi odplesale slavnostni ples in odpele romsko himno »Đelem, Đelem«.

Pod pretvezo Deklaracije o človekovih pravicah se stanje na področju romske problematike bojda izboljšuje, vendar zgolj na papirju. Delegat ERTF, predsednik Društva Anglunipe – RIC in predsednik Zveze Romske skupnosti Slovenije Umbrella – Dežnik, Haris Tahirović, opozarja na pojav, ki ga imenuje »romska industrija«. Kolikor se je Rome po 2. svetovni vojni diskreditiralo, se jih danes – in znova je tukaj ključnega pomena kapital – posiljuje na bolj prefinjen način. »Romi v Evropi so tisto, kar so Indijanci v ZDA. Najprej se jih je pobijalo, potem pa reševalo – seveda z namenom okoriščanja na njihov račun.«

Prireditve smo se udeležili, da obudimo spomin na žrtve holokavsta v katerem so bila na krut način odvzeta življenja samo zato, ker so bili Romi, Judje ali pa ker ljudje preprosto niso ustrezali nacističnim idealizmom.
Spominjanje na žrtve holokavsta je dolžnost vsakega posameznika, saj je le z močnim zavedanjem možno preprečiti grozodejstva tudi v prihodnosti. 


Novice pripravil: RIC Anglunipe
24.01.2015







Ni komentarjev: