Romkinje se bodo sestale v Helsinkih na mednarodni konferenci




Helsinki, Finska

Več kot 150 romskih žensk iz vse Evrope bodo na srečanju v Helsinkih,  16. in 17. septembra v  švedsko-finskem  kulturnem centru  Hanasaari,  razpravljale o načinih za izboljšanje položaja romskih žensk,  družin in njihove skupnosti.
 Med glavnimi cilji konference  bo  priprava strategije, ki poudarja pomen vključevanja žensk v izvajanju politik in izboljšanju povezovanja med romskimi ženskami in drugimi delovnimi skupinami, ki delujejo na področju enakosti spolov.

Konferenca se bo odprla pod vodstvom nekdanjega finskega predsednika Tarja Halonen-a. Delovni govorniki bodo Paavo Arhinmäki, minister za šport in kulturo (Finska), Aasrud ​​Rigmor, minister za državno upravo, reformo in cerkvene zadeve (Norveška), Erik Ullenhag, ministrica za integracijo (Švedska) in Anina Ciuciu, Roma avtor iz Francije / Romunija. Predstavnik  Sveta Evrope, ki bo soorganiziral konferenco, skupaj s finsko vlado, bo Jeroen Schokkenbroek, posebni predstavnik generalnega sekretarja za romska vprašanja. Evropsko unijo bo zastopal Jan Truszcynski, generalni direktor Generalnega direktorata Komisije EU za izobraževanje.
Po mnenju g. Schokkenbroek-a, se pričakuje, da bo omenjena konferenca v  Helsinkih  jasen signal vladi, da imajo romske ženske svoje politične predloge in jih je treba vključiti kot partnerje v procesu izvajanja politike".

Članek pripravila: Maja Jelenc