Kolo življenja Romov

Novice.Dnevnik.si Tiskane izdaje/Dnevnik

fotoreportaža


Z romskim aktivistom in prijateljem Harisom Tahirovićem sva si pred časom zamislila projekt, kako spremljati in opozoriti na romsko problematiko.

Poglej fotogalerijo (Foto: Jaka Gasar)

Na najinih poteh po romskih naseljih sva opazovala številne težave, s katerimi se spopadajo njihovi prebivalci. Največji problem sta oskrba z vodo in elektriko. Vode v večini naselij ni. Romi iz Goriče vasi pri Ribnici na primer jo hodijo iskat v več kilometrov oddaljen gozd k potoku, kamor hodijo pit tudi medvedi. Tudi električne napeljave ni. Nekateri se znajdejo tako, da v hišo speljejo kable iz avtomobilskih akumulatorjev. V naselju pri Trebnjem so ravno v tednu, ko sva jih obiskala, dobili elektriko in priklop na kanalizacijo, zgradili so si vrtec, a jim mesto domnevno ni dalo uporabnega dovoljenja. V enem od naselij v Kočevju živi 54-letni Niko. Prostor, velik 37 kvadratnih metrov, si deli z ženo, sinom in njegovo družino in še z mlado belo ovco, ki je ušla svoji usodi in postala nepogrešljiv del družine.

Romi slovijo po svoji nadarjenosti za glasbo. Tudi evropske smernice za vključevanje Romov v družbo izpostavljajo to lastnost kot pomemben temelj za izgradnjo njihove samopodobe. V naselju v Ribnici nama je mlad romski glasbenik priredil pravi mali koncert. Ima dve harmoniki, najraje pa improvizira na tisti, ki ji manjka nekaj tipk. Izbor ujetih trenutkov prikazuje realno življenje dela romske skupnosti v Sloveniji, katere pripadniki še vedno živijo v težkih razmerah, a na njihovih obrazih vidiš iskren nasmešek in optimizem v očeh. Fotografije iz te reportaže so od včeraj na ogled tudi v Slovenskem etnografskem muzeju.

Fotogalerija

Kolo življenja Romov

Ni komentarjev: