Romski informacijski center v Ljubljani

SiOL.net



Septembra bo po zatrjevanju Harisa Tahirovića, predsednika nedavno ustanovljene romske Zveze Umbrella, v nekdanjih prostorih občine Bežigrad zaživel Romski informacijski center.

Romski informacijski center v Ljubljani

Romski informacijski center, ki se bo delno financiral iz projektov in razpisov, delno pa iz pripadajočega skupnega proračuna, je namenjen slovenskim Romom. Predstavljal bo predvsem informiranje romske populacije na področju šolstva, kulture in reševanja romske problematike.

"Takšen center je v Ljubljani zelo potreben in pomemben, saj smo ljubljanski Romi spregledani s strani organizacij, ki se ukvarjajo z romsko tematiko," je za SiOL dejal Tahirović, ki dodaja, da je center nujno potreben tudi zaradi komuniciranja z občino in drugimi institucijami.

Sodelovali bodo z vsemi pomembnimi faktorji, ki so zadolženi za reševanje romske tematike


"Moja osebna ocena o stanju Romov je nikakršna oziroma žalostna. Saj se že sami med sabo ločujemo oziroma so nas ločili na avtohtone in priseljene Rome, za kar se nam cel svet smeji in se jim zdi sprejetje takšnega zakona nedopustno," še pravi Tahirović, ki se sprašuje, kako je lahko krovna organizacija sploh dovolila, da se ta zakon sprejme.

"Ne zavedajo pa se, da smo vsi Romi in državljani RS, ne glede kje so živeli naši predniki in kako smo versko usmerjeni. Zato je potrebno prekiniti diskriminacijo znotraj krovne organizacije, da bi lahko potem zahtevali nediskriminacijo od ostale populacije v RS," še nadaljuje Tahirović, ki poziva vse romske aktiviste in posameznike ter društva, da se poenotijo in se uprejo izločanju Romov.

Bogdan Miklič

Foto: Bogdan Miklič/siol.net

Ni komentarjev: