V hotelu Radin v Radencih je 20.09.2013 potekala mednarodna konferenca na temo "Bivanje Romov v Evropi", ki sta jo organizirala Romano Kher in Svet Evrope.



Namen konference je bil pregledati stanje in skicirati možne rešitve urejanja bivanjskih pogojev romske skupnosti, kot predpogoja za socialno vključenost Romov. Udeleženci iz 18 evropskih držav so imeli priložnost izmenjati izkušnje, ideje in vzpostaviti temelje za bodoče sodelovanje. Poudarek je bil na lokalnih projektih, ki so bili uspešno izvedeni z namenom izboljšanja bivalnih razmer Romov. Konferenca je bila usmerjena predvsem v omejevanje Romov pri pridobivanju gradbenih dovoljenj, v  legalizacijo romskih naseljih, ter preskrbo z osnovno komunalno infrastrukturo.

Minister Dejan Židan je med drugim povedal, da je sobivanje različnih kultur nekaj lepega in da stanje v Sloveniji ni povsod enako. Pravi, da imamo področja, kjer to sobivanje predstavlja nekaj lepega, ne samo za romsko skupnost, ampak tudi za vse ostale in predstavlja možnost za gospodarski in turistični razvoj. Imamo pa tudi predele v Sloveniji, kjer se tovrstnega sobivanja še moramo naučiti. Verjame, da bo skupno reševanje odprtih težav povzročilo, da bo drugo leto izzivov manj in dobre klime več.
Novico pripravila: Tamara Duh