6. oktober Boj za dostojanstvo Romov v Evropi

 
V nedeljo, 6. oktobra se bodo zbrale vse romske organizacije v Evropi in združile moči v boju za dostojanstvo Romov v Evropi. Ob istem času bodo gibanje podprli v približno 15 evropskih državah , od Pariza do Kijeva , Osla,  Carigrada do Prage, Budimpešte in Bukarešte, odločeni  pokazati, zakaj in kako lahko živimo skupaj v  demokratični Evropi in to bo tedaj, ko se bomo znebili rasizma in ne-nazadnje nacionalizma.
Seznam diskriminacije , zavračanja in rasističnega nasilja , s katerim se Romi vsakodnevno soočajo, je vedno večji  in vodi v obup.
V Romuniji so celotne skupnosti naselili na osamljena območja, katera pa so obdana z obzidjem , primanjkuje vode in elektrike , tako kot na Slovaškem, kjer so Romkinje prisilili v  sterilizacijo. V Bolgariji so Rome preselili v nekakšna mestna geta, na Češkem , so tarča vedno večjega števila neonacističnih demonstracij . Na Hrvaškem mečejo na romsko skupnost molotovke,  na Madžarskem se vsakodnevno odvijajo napadi na Rome.  V Bosni in Hercegovini  tudi trpijo vsakdanjo diskriminacijo, prav-tako  v Italiji  in Srbiji. V Franciji politiki  javno pozivajo k sovraštvu in povečanju iztrebljanja  Romov. Romi v Franciji še vedno trpijo zaradi stigmatizacije in izgonom iz države , ki so podobni tistim, ki so potekale v okviru prejšnje vlade . Nekateri od njih so se prisiljeni vrniti na Kosovo , kot posledica sprotnemu izgonu iz Nemčije , Danske in Švedske.
Nasilje in diskriminacija se razlikuje glede na države, vendar pa njihova narava ostaja povsod enaka.
Žalostna realnost je ta, da je reakcija političnih institucij ničelna - v nekaterih primerih je privedlo celo do poslabšanja  stanja .
Kot je bilo pričakovati, "nacionalne strategije za vključevanje Romov " , ki so ga države članice EU podpisale in  predale  na Evropsko komisijo konec leta 2011 , pogosto ne načrtujejo nobenega proračuna , uresničeni niso ne cilji ne ukrepi  in konec koncev  ne dopuščajo  nikakršnega izboljšanja razmer romske skupnosti. Ker romska skupnost sama nima moči in legitimnosti, ostaja prepričanje , da Komisija ni sprejela potrebnih  ukrepov , medtem ko se situacija za celotno romsko skupnost  v EU nevarno slabša.
Čas je, da  države članice ustavijo izvajanje strategij izogibanja ali celo zavrnitev , in da se EU pojavi kot porok, kar zadeva spoštovanje temeljnih  človekovih pravic, čeprav lahko to privede do konflikta z članicami držav EU.  Temeljne vrednote Evrope  so na kocki .

To veliko gibanje združuje romske voditelje in organizacije, ter  ostale evropske civilne družbe, da se borijo za enakost in proti različnim izrazom rasizma. Za razliko od političnih institucij civilna družba posledično prinaša upanje  za boljšo prihodnost po vsej celini.

Poraja pa se nam tudi vprašanje koliko je ciljev in obljub, ki so jih naši vrli politiki zapisali in opisali v program »Nacionalna strategija za vključevanje Romov« rešenih v Sloveniji?????
Odgovor je nič. Ostale so le prazne besede in poln žep pri nekaterih, ki se s stanjem romske skupnosti v Sloveniji še vedno hvalijo kaj in koliko dobrega je bilo za Rome narejeno. Drugače pa se temu še reče: »Lastna hvala, je slaba hvala«.


STOP RASIZMU

Članek pripravila: Maja Jelenc