Konferenca za standardizacijo romskega jezika

Beograd; 24. september 2013
Nacionalni svet Romov Srbije kot imetnik pravice do samouprave na področju izobraževanja, v sodelovanju z Uradom za ljudske pravice manjšin,Vlada Republike Srbije in Organizacije za varnost in sodelovanje (OVSE) Misija Srbije, je organizirala konferenco z naslovom »Standardizacija Romskega jezika" v Beogradu , 24. septembra 2013 v Palači Srbija.

Udeležba na konferenci o normalizaciji , kodifikacije in standardizaciji romskega jezika in prispevek k standardizaciji romskega jezika in uvedbo predmeta : " Romski  jezik z elementi nacionalne kulture«  v šolah v Republiki Srbiji , je bila velika priznanih udeležencev, ki so nam obrazložili  svoje strokovne predstavitve .

Prof Vitomir Mihajlović , predsednik Sveta , je pozdravil vse udeležence v imenu državnega sveta Romov  in izrazil pomen standardizaciji romskega jezika .

Mathew Newton predstavnik OVSE v Republiki Srbiji , je pozdravil srečanje , zaželel uspešno delo konference in ponudil  pomoč pri izvajanju dejavnosti, povezanih s standardizacijo romskega jezika .

Ljuan Koko , predsednik delovne skupine za standardizacijo romskega jezika v svetu , je dejal, da Romi v latinici  imajo 38 črk , da je od 38 črk 10 digrafov, a 28 črk pa so preproste črke in tu se je potrebno poenotiti, kaj naj bi dali v rabo. Romski jezik ima dva spola ( moški in ženski ) in dva števila (ednina in množina)
Orhan Galjuš  novinar iz Nizozemske , je dejal , da je romski jezik je eden izmed najstarejših jezikov in se je treba posvetovati z Unescom in zaščito le-tega .


"Romi  nimajo svojega  ozemlja in lastnih kulturnih institucij , ampak so s svojim jezikom ohranil identiteto Romov ...., "- je še dejal Orhan Galjuš .

Svoje predstavitve so nam  predstavili tudi: Dr. Ljatif Demir ,profesor na Fakulteti v Zagrebu  za indiologijo,  Bajram Haliti ,pravnik in avtor slovarja romskega jezika , Ismet Jašarević , profesor, Trajko Petrovski ,profesor na univerzi v Skopju , Ibrahim Osmani , profesorica Sonja Barbul , Nenad Vasić, predsednik Sveta , Živojin Mitrović , Haris Tahirović , Ali Saćipović , Zoran Pavlovič in drugi.
Romi imajo sedaj objavljenih nekaj svojih strokovnih del, ki vsebujejo  romsko besedišče s svojo slovnico in glede na to sedaj izpolnjujejo vse zahteve za standardizacijo njihovega jezika , in upamo, da se bo to zgodilo zelo kmalu.  Romski strokovnjaki upajo, da jim bo uspelo standardizacijo urediti že v letu 2014.




Novico pripravila: Maja Jelenc in Haris Tahirović