Fotografska razstava

Ljubljana; 22.10.2013

V Slovenskem etnografskem muzeju je potekala fotografska razstava z naslovom V vsakem od nas je nekaj Roma, ki je nastala na osnovi delavnice projekta OKO, katero sta organizirala Društvo Romski informacijski in znanstveno-raziskovalni center Slovenije – Anglunipe in Zveza romske skupnosti Slovenije Umbrella – Dežnik.

S fotografijami so želeli  mladi avtorji, pod mentorskim očesom Harisa Tahirovića in Jake Gasarja prikazati, da med načinom in kulturo življenja Romov in pripadniki drugih narodnosti ni tako bistvenih razlik, kot se nam morda zdi na prvi pogled. Ljudje različnih narodnosti in kultur se v resnici soočamo s podobnimi problemi, imamo podobne potrebe, ki pa imajo pogosto različno zunanjo manifestacijo. To pa vse prevečkrat vodi v poudarjanje drugačnosti ali celo v diskriminacijo, namesto, da bi ljudje iskali podobnosti in skupne točke, ter na ta način povečevali tolerantnost, sožitje in sodelovanje.

S fotografsko razstavo projekta »V vsakem od nas je nekaj Roma« so želeli širši javnosti približati romsko življenje in v obiskovalcih razstave vzbuditi zavedanje, da je v vsakem človeku nekaj temnopoltega, muslimanskega, romskega, balkanskega, azijskega… Prav vsakdo se lahko znajde pod ozvezdjem osebnega zadovoljstva in prav vsakdo v stiski, ki si jo želi razrešiti.
V osnovi je med ljudmi več podobnosti kot razlik, z medsebojnim spoštovanjem in sodelovanjem pa vsi lahko prispevamo k temu, da bomo različni narodi na istem prostoru lahko živeli v sožitju in slogi.
Razstava bo odprta v SEM-u do 06. novembra 2013




foto: Emran Sakip
foto: Kevin Tahirović



























Razstavo so podprli Republika Slovenija - Ministrstvo za kulturo in Urad za narodnosti ter Slovenski entografski muzej.

Novico pripravil: Maja Jelenc
Foto: Maja Jelenc