Izvolili tudi romske svetnike, ki bodo v Svetu romske skupnosti


foto: arhiv, Bogdan MikličUrad vlade RS za narodnosti je danes znova sklical volitve, ki so jih člani iz vrst Foruma romskih svetnikov pred 14 dnevi bojkotirali.

Romski predstavniki so v drugem poskusu izvolili sedem romskih svetnikov, ki bodo slovenske Rome zastopali v Svetu romske skupnosti Republike Slovenije. Kot je povedal direktor Urada za narodnosti mag. Stane Baluh, je na volišče prišlo 17 romskih predstavnikov, ki so izbirali med desetimi kandidati.

Rudaš: 10. člen romskega zakona je diskriminatoren

Predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš je ob tem dejal, da ima pozitivne občutke in da v Svetu romske skupnosti tudi v naslednjem mandatu ne bo nič drugače, saj romski svetniki ne bodo imeli vpliva na odločitve. Upa pa, da se bo v naslednjem mandatu pričela uresničevati obljuba in sklep vladne komisije za romska vprašanja, ki jo vodi šolski minister Igor Lukšič, da se bo po konstituiranju Sveta pričel postopek spremembe 10. člena Zakona o romski skupnosti, ki govori o sestavi Sveta. "Trdimo, da je omenjeni člen diskriminatoren," je dodal Rudaš.

Trebanjski romski svetnik bo skušal doseči asfaltiranje poti v Hudejah

V Svet izvoljeni romski svetnik Matija Hočevar iz Trebnjega je ob izvolitvi dejal, da se lahko pohvali s pridobitvijo vodovoda, gradbenega dovoljenja in elektrifikacije v naselju Hudeje, ter pristavil, da se bo kot član Sveta romske skupnosti zavzemal, da bodo na Hudejah dobili še asfaltno cesto.

Prioriteta na Dolenjskem

Večjo uspešnost kot v minulem mandatu pričakuje tudi Stanko Baranja Muri, ki se bo zavzemal za legalizacijo gradenj, elektrifikacijo in vodovod v romskih naseljih. "Za Rome ima posluh tudi država, nekaj bomo premaknili. Prednost bo potrebno dati Dolenjski, ker so tam najslabše razmere," pravi Baranja Muri.

Še ta teden bodo izvolili predsednika

V četrtek bo Urad za narodnosti sklical konstitutivno sejo, na kateri bodo izvolili tudi predsednika. Od izstopa Jožeka Horvata Muca, ki še vodi Zvezo Romov Slovenije, namreč funkcijo predsednika Sveta romske skupnosti že več mesecev izvršuje Marjan Drvarič.

Ni komentarjev: