Sjećanje na žrtve nacizma: Historijski govor Roma u Bundestagu


Rom koji je preživio holokaust u četvrtak je u Berlinu osudio “sramno” postupanje Francuske i Italije te istočnoevropskih zemalja prema Romima, u govoru što ga je prvi put predstavnik njegova naroda održao na Dan sjećanja za žrtve nacizma.

“U brojnim smo zemljama mi najstarija manjina. No Sinti i Romi žrtve su sramnog postupanja, napose u zemljama istočne Evrope kao što su Rumunjska ili Bugarska”, rekao je u emotivnu govoru Zoni Weisz iz Nizozemske, kojemu je gotovo cijela obitelj bila ubijena u nacističkim logorima.

Weisz je kazao da se prema Romima nedostojno postupa i u nekim zemljama zapadne Evrope, kao što su “Italija i Francuska, gdje smo žrtve diskriminacije i živimo u sramnim uvjetima u getu” te su “diskriminacija, stigmatizacija, isključenje svakodnevica Roma”.

U govoru pred kancelarkom Angelom Merkel i zastupnicima Bundestaga, ovaj Nizozemac, vrlo aktivan u obrani prava Roma, rekao je da se još u nekim restoranima mogu naći natpisi “Zabranjeno Ciganima” i ocijenio da se “prošlost ponavlja” dok je između jecaja pričao o sudbini vlastite obitelji deportirane u logore tijekom Drugog svjetskog rata.

Italija je optužena za kršenja prava Roma, napose u njihovim pravima na stanovanje, a Francuska je 2010. protjerala Rome porijeklom iz Bugarske i Rumunjske, što je jasno osudila povjerenica Evropske komisije Viviane Reding i ocijenila “skandaloznim” da Romi žive “krajnjem siromaštvu”.

Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert, član CDU-a kancelarke Merkel, nije imenovao nijednu zemlju kada je ocijenio da je “do danas najveća manjina u Evropi i najdiskriminiranija”.

Ovo je prvi put da je neki Rom bio pozvan da govori pred Bundestagom na obilježavanju 27. januara 1945., kada je Crvena armija oslobodila koncentracioni logor Auschwitz. Njemačka od 1996. na taj dan održava komemoracije za žrtve nacizma.

Procjenjuje se da u Evropi živi između 10 i 12 milijuna Roma. Oko 70.000 Roma posjeduje njemačku putovnicu, prenijela je Hina. Po podacima Središnjeg vijeća za Sinte i Rome u Njemačkoj, njima treba pridodati desetke tisuća njihovih sunarodnjaka pristiglih iz Bosne i Hercegovine ili Kosova.

Ni komentarjev: