Literarni večer »V Sožitju«

Zveza romskih skupnosti Slovenije Umbrella-Dežnik je že 4 leto zapored izpeljalo literarni natečaj z naslovom »V Sožitju«, neuveljavljenih romskih in ne-romskih literatov. Razpis za literarni natečaj smo objavili na spletni strani Društva Anglunipe – RIC, promovirali smo ga na družabnem omrežju, v spletnih romskih radijskih oddajah Romano Anglunipe in v časopisu Romano Lil in drugod.
Vsa prispela literarna dela je ocenjevala strokovna komisija, najboljša dela pa bodo, po izboru strokovne komisije, tudi objavljena v časopisu Romano Lil in na spletni strani društva,v dvojezični obliki (v slovenskem in v romskem jeziku).




Na uredništvo prispele kakovostne in nagrajene pesmi v slovenskem jeziku, bo v romski jezik prevedel Haris Tahirović, strokovnjak za romski jezik in Tatjana Bjekić. Prispele kakovostne pesmi v romskem jeziku bo v slovenščino prevajala Maja Jelenc ob strokovni pomoči Harisa Tahirovića.
V ta namen smo organizirali tudi literarni večer, kjer smo avtorje, z njihovimi avtorskimi literarnimi prispevki, predstavili obiskovalcem literarnega večera. Literarni večer je bil ustrezno moderiran s strani moderatorjev Harisa Tahirovića in Tatjane Bjekič. Projekt smo promovirali v romskih oddajah Romano Anglunipe, na naših spletnih portalih ter socialnih omrežjih. Izbrane pesmi bomo brali in komentirali v romskih oddajah in jih tudi tako predstavili širši javnosti.

Literarni večer se je odvijal 05.11.2016 v Hostlu Celica na Metelkovi 8 v Ljubljani, kjer so otroci in mladi aktivno sodelovali pri interpretaciji zmagovalnih avtorskih del tako v slovenskem kot v romskem jeziku. Na dogodka je sodelovalo več  prostovoljnih romskih sodelavcev in pripadnikov drugih etničnih manjšin.
Ob izpeljanem literarnem natečaju in večeru smo pripraviti in bomo izdali pesniško zbirko nagrajenih in drugih kakovostnih pesmi iz preteklih dveh natečajev kot tudi aktualnega letošnjega natečaja. Zbirka vključuje 12 izbranih poezij v dvojezični izdaji.


Novico pripravila: Tatjana Bjekič
Foto:Kevin Tahirović

Ni komentarjev: