Župan: Nisem nasprotoval pokopu  romske deklice 4. januar 2015




 
Župan francoskega mesta Champlan domnevno zavrnil, dovoljenje za mestno pokopališče pogrebne romske deklice, ki je nenadoma umrla.

Sklep Chaplan mesto, južno od Pariza, da Romski dojenčici noče odobriti  pokop v lokalnem pokopališču, ker "kraj je samo za tiste, ki plačajo lokalne davke", povzročil val ogorčenja po vsej državi, vključno s premierom Manuel Valls, medtem ko župan Christian Leclerc povedal in zanikal, da je bil v ozadju omenjenih odločb, poroča Hina.

"Zavrnite pokop otroka zaradi svojega porekla, je žalitev spomina na tega otroka, žalitev vsemu, ki predstavlja Francija," je zapisal na Twitter premier Valls.

"To je rasizem, ksenofobija in stigmatizacija," je dejal Loic Gandais, predsednik združenja, ki jim pomagajo v Romski regiji v Franciji.

Župan Leclerc je dejal, da je "v nobenem trenutku ni nasprotoval pokop."

"Celotna stvar je Ohol," je dejal župan in dodal, da so bile njegove besede "vzeta iz konteksta" in "napačno interpretirane" in da bo poslal sožalno sporočilo družini.

Preden je Leclerc zanikala pisanje medijev,je minister za družino Laurence Rossignol  dejal, da zavrnitev pokopa otroka predstavlja "nečloveško poniževanje".

Župan trdi, da je to napaka in da dokaže svoje besedilna sporočila, v katerem uradno izredno predstavlja, da "Obstaja izbira med pokopom  Corbeil in Champlana " in da mu ustrezata oba izbira pokop v drugem mestu.

Župan Wissous Richard Trinquier pristane, da je deklica pokopana v njegovem mestu.

"Nisem okleval niti za sekundo," je dejal Trinquier in dodal, da "človek nepredstavljivo", da ne zagotavljajo grob otroka, ki je nenadoma umrla v bolnišnici, prenaša Tanjug.

Maria Francesca, rojena 14. oktober, katere starši živijo v romskem naselju v Champlan, je umrla v zgodnjih jutranjih urah 26. decembra, ko je mati, ki je poskušala dojiti, ugotovila, da je bil otrok hladen . Maria Francesca je nujno sprejeta v bolnišnico v Corbeil-Essonnes, vendar pa je bila razglašena za mrtvo, kot posledica tako imenovane smrti otroška posteljica.

V Franciji, morajo družina umrlega zaprositi župana za dovoljenje za pokop, kjer je izbrano pokopališče. Pokop je organiziran glede na kraj stalnega prebivališča ali kraj smrti, ali na kraju, kjer je družinska grobnica.

Mala Maria Francesca bo sčasoma pokopana v Wissousu . Ta primer je še posebej dragocen  zaradi številnih združenj, ki se borijo proti rasizmu, aktivistom za človekove pravice in romska skupnost v Franciji,ki  ima skoraj 20.000 članov.

Starši deklice, ki je umrla v taborišču živijo v mestu Champlan,a so se v Francijo preselili pred osmimi leti. Imata še dva  druga otroka , ki obiskujejo šolo v Champlanu.



Informacijski center Anglunipe
 















Ni komentarjev: