Literarni natečaj z naslovom »V sožitju«
V sredo, 5.11.2014, smo organizirali 2. letni literarni natečaj pod okriljem društva Romski informacijski in znanstveno raziskovalni center Slovenije Anglunipe ter Zveza Romskih skupnosti Slovenije Umbrella - Dežnik. Literarni večer in skupno druženje se je odvilo ob 19.00 uri v Upravni hiši SEM-a (Slovenski etnografski muzej), Metelkova 2 v Ljubljani.
Natečaja se je imenoval »V sožitju«, kar simbolično predstavlja raznovrstne družbene odnose na našem prostoru med različnimi nacionalnimi skupinami, verami, narodnostmi ali kulturami. Z natečajem smo iskali najboljšo poezijo ali kratko zgodbo, ki bi opisovala omenjeno temo z poudarkom ali povezovanjem na romsko tematiko.
Posebna gosta natečaja sta bila prof. LJATIF DEMIR  iz Skopja, romolog , pisatelj,  publicist in prof. HEDINA SERĆIĆ TAHIROVIĆ iz Sarajeva. Kot strokovnjaka za romski jezik,  kulturo,  razvoj in pomen romske književnosti. Opisala sta nam zgodovino, razvoj in pomen romske književnosti in nekaj svojih literarnih avtorskih del in jih tudi recitirala. Pogledali smo si tudi nastop romske pevsko/plesne skupine »Regina« iz Lendave.
Na literarni natečaj se je prijavilo 16 različnih avtorjev iz celotne Slovenije, ki so prispevali več kot 35 različnih avtorskih del, med njimi tudi nekaj kratkih zgodbic. Strokovna komisija, ki je vsa dela pregledala, ovrednotila in ocenila je bila sestavljena iz:
·         Gospod Haris Tahirović - predsednik Društva Anglunipe - RIC in strokovnjak za romski jezik.
·         Gospa Vesna Anđelković - dramska igralka, režiserka, pedagoginja na dramski šoli in samostojna kulturna delavka, ki je v svoji umetniški poti odigrala več kot 100 gledaliških vlog in nastopala več kot 3500 krat pred občinstvom v Sloveniji ter v Srbiji.
·         Gospod Robert Mohorič - dolgoletni strokovni sodelavec Društva Anglunipe in projektni sodelavec na Radiu Študent.

Komisija je pri svojem delu bila pozorna predvsem na nekaj kriterijev. Skladnost ali povezanost z Romsko tematiko. Izvirnost pisanega dela ali uporabljena inovativnost avtorja. Besedilna in kulturna sporočilnost dela oziroma na kakšen način je avtor uspel doseči in predstaviti  kulturno ali socialno težo s svojim predstavljenim delom.
Rezultati literarnega natečaja so:
3. mesto: Pa kaj, če sem drugačen; avtor Aleš Jenko
2.mesto: Duša; avtor Janko Flisar
1.mesto: Iz knjige otroštva, avtor Matej Krevs
Posebna nagrada je bila podeljena za poslana avtorska dela in sicer kratke zgodbe. Posebno nagrado je dobila avtorica Eva Žunec za kratko zgodbo z naslovom Harmonija mavrice. Posebno nagrado je dobil avtor Janko Flisar z avtobiografsko zgodbo z naslovom Romček Jankec. Gospod Janko Flisar je predstavnik romske skupnosti in je zaposlen kot romski pomočnik na OŠ Beltinci. Spremljevalne risbe za njegovo delo je prispeval Gregor Novak, ki ima downov sindrom.
Zmagovalna pesem bo objavljena v naslednji številki romskega časopisa Romano lil. Vsem nagrajencem pripadajo praktične nagrade in priznanje ter zahvala za sodelovanje.
Iskrene čestitke vsem zmagovalcem, ter zahvala vsem sodelujočim, ki ste prispevali svoja avtorska dela. Vljudno vabljeni naslednjo leto ob ponovnem druženju.
Literarni pozdrav.
Članek pripravil: Tatjana Bjekić
Foto: Jelenc Maja



Ni komentarjev: