Evropsko leto državljanov: Kako lahko Evropski parlament pripravlja za Rome



Evropsko leto državljanov: Kako lahko Evropski parlament pripravlja za Rome



18. februar 2013 Martin Demirovski Open Society Institute evropske politike Dodajte vaš glas
Evropsko leto državljanov: Kako lahko Evropski parlament pripravlja za Rome

Konec januarja sem se udeležil sestanka v Evropskem parlamentu gosti Lívia Járóka katere večina ljudi ve kot edini sedanji član Evropskega parlamenta romskega porekla. Srečanje je bilo namenjeno zbiranju podpore za začetek predlog resolucije Evropskega parlamenta, ki priznava genocid ki jo je utrpela Romov med drugo svetovno vojno.

Roma povezani dogodki, ki jih gosti Evropske unije (EU) institucije so ponavadi precej suha, strokovna srečanja prevladujejo soočena z obskurnimi instrumentov EU, ki se lahko uporabijo za spodbujanje vključevanja Romov. Kot Nasprotno srečanje Lívia Járóka je bilo prijetno neposreden in politično v tonu. Seja se domnevno obravnava, kako najbolje spominjamo Porajmos (romskega besedo za genocid Romov), vendar razprava in razprava gibala na ravni glede vprašanj preteklosti in sedanjosti izključenosti Romov, in kako se odzvati na neuspeh EU, da zagotovi Romov z enakimi pravicami kot drugih državljanov EU.

To je pravočasna razprava. Evropska komisija je pred kratkim začela 2013 za "evropsko leto državljanov". V letu 2013 bodo evropske institucije spodbujanjem dialoga med vsemi ravnmi vlade, civilno družbo, gospodarstvo in državljane. Ambiciozni cilji, na katerih temelji ta pobuda vključuje ozaveščanje o pravicah, ki prihajajo z državljanstvom EU; raziskuje, kako premagati ovire pri izvajanju teh pravic in razpravo o tem, kako lahko Evropa bolje zadovoljeval potrebe svojih državljanov. Dogodek gospe Járóka v postavi realnosti o teh pomembnih obveznosti, ki jih mora uporabljati tudi za več milijonov evropskih Romov, ki nimajo koristi se obravnavajo kot polnopravni državljani EU.

V eni izmed najbolj presenetljivih prispevkov na dan, spoštovane intelektualne Nicolae Gheorghe pozvala k "mirovne pogodbe med EU in Romi." Gheorghe je veteran romski aktivist iz Romunije in politični junak številnih Romov. Medtem ko se govori o "mirovne pogodbe", se zdi absurdno v 1. (nenazadnje zato, ker so Romi nikoli prišla na vojno), klic Gheorghe je poudaril potrebo po neki formalni obračuna s preteklostjo. To odmevi resnica komisije, da je nekdanji komisar Sveta Evrope za človekove pravice Thomas Hammarberg pozval v svojem poročilu o človekovih pravicah Romov in potujočih skupin. Kot navaja Hammarberga, "lahko v celoti upoštevati in priznanje teh zločinov do določene mere ponovno zaupanje med Romi do širše družbe."

Romi, ki so bili med žrtvami nacisti med vojno niso nikoli prejeli uradno priznanje s strani EU za genocid ki so jo utrpele. Eden od glavnih ciljev izvirnega Evropske skupnosti-in res razlog za nedavno podelitev Nobelove nagrade za mir, je za dosego trajnega miru v Evropi. Ključni korak pri doseganju miru mora biti zagotavljanje pravičnosti, ki jo je mogoče doseči tudi s pisnim potrdilom zadnjih zločine na evropskih tleh. G. Gheorghe je pojasnil, da bi moral ta "pogodba" vključuje politično zavezo, da prizna in se boriti proti rasizmu globoko zakoreninjena Romov v Evropi, ki vključuje izrecno potrjujejo, da so pred Romi kot posebno obliko rasizma; priznanje genocida ki jo je utrpela Romov v Evropi, in izgradnjo nove podobe Romov v Evropi, ne kot žrtve, temveč kot enakopravni Evropejci.

V svojih zaključnih pripombah Gheorghe je dejal, da bi bila taka "pogodba", bi Evropa boj svojo "kulturo osamljenosti." Ta izraz ima lahko več pomenov. Menim, da je to povezano s tem, kako so izolirani Romov znotraj evropske kulture, kako se izolacija vodi v pomanjkanje medsebojnega razumevanja in kako je odklop vodi k nadaljnjemu nevključitvi Romi, zlasti o vprašanjih, pravil in predpisov, ki najbolj vplivajo na nas . Ena stvar je jasna: formalni institucionalni priznavanju ali soočanje z zgodovino Evrope izključenosti, odvajanje in genocida, je že zdavnaj. Prav tako je zelo potreben za zapolnitev vrzeli in odpravi pomanjkanje medsebojnega razumevanja med Romi in ne-Romi populacije, ki pogosto ne priznavajo med seboj, kot sodržavljanov.

Glavno orodje politike za zagotavljanje enakosti Romov okvira EU za nacionalne strategije vključevanja Romov. Ali je izvajanje tega okvira trpi tudi "kulturo" osamljenosti? Nizko absorpcijo sredstev EU za vključevanje Romov in pomanjkanje politične volje v državah članicah EU kaže, da obstaja pomanjkanje medsebojnega razumevanja med Romi, nacionalnimi organi in Evropsko komisijo. Dejstvo, da je vključevanje Romov pri razvoju in izvajanju politik, manjka pa tudi v procesih odločanja na splošno signale, ki so politika in pravila, ki se jih ustvarili ločeno od državljanov, da so namenjene za delo. Končno, ni mogoče zanikati, da je večina Romov počutim včasih, da živijo v tuji kulturi, tudi če v svojih "matičnih" držav.

To je lahko boleče za EU, da zasije tudi opozorilo na pomanjkljivosti njenega pristopa do Romov. Ampak, če EU ne more določiti in sprejeti probleme s katerimi se sooča, da ne more predlagati ustrezne rešitve. Romi, ki živijo v državah članicah EU, so večinoma državljani EU. Priznanje genocida Romov ne bo pomagalo le, da odpravljajo nekdanje občutke krivice in zgraditi zaupanje med Romi in EU, ki bi se moral osredotočiti našo pozornost na zagotavljanje ne more nikoli več ponovilo. Ta razprava izpostavlja tudi o resnosti nasilnih napadov in drugih oblik slabega ravnanja z nadaljevanjem Romov v EU.

Priznanje anticiganizma kot oblike rasizma ne le poslati sporočilo, da so Romi pravico do enakega obravnavanja, prav tako bi oblikovalcem politik razumeti, da je njihov pristop k boju proti diskriminaciji je treba prilagoditi predvsem zgodovinskih, družbenih in političnih kontekstih. Ob tem korakom lahko utrlo pot za končanje "kulture", osamljenosti pri izvajanju okvira EU, in da bo bolj učinkovit kot instrument za spodbujanje enakosti za vse državljane EU.

Evropski parlament je že pozval dvakrat Svet in države članice, naj priznajo genocid, ki jo je utrpela Romi v letu 2005 in v letu 2008. Leta 2011 je parlament pozval k boju proti protiromstvo, predsodkov, stereotipov in sovražni govor proti Romom, predvsem z zagotavljanjem popolnega izvajanja ustrezne zakonodaje in uvedbo ustreznih kazni za rasno motiviranih kaznivih dejanj. Na žalost so ti klici niso zbiranju mnenj. Romani Rose, vidno Sinti aktivist iz Nemčije, ki so vložili svoje življenjsko delo v priznanju genocida Romov in Sintov, videli so nemški organi priznati genocid nad Romi samo v letu 1982. Kanclerka Angela Merkel je nedavno govoril v Bundestagu in odprl spomenik genocida Romov v Berlinu, 20 let po tem, ko uradno priznanje trpljenja Romov. Druge evropske države zaostajajo daleč zadaj.

Kot predsednik Evropskega parlamenta, bi lahko Martin Schultz prepričati s predsedniki političnih skupin, da se zagotovi, da bo Parlament se zavezuje, da resolucij, ki priznavajo genocid nad Romi in strahom pred Romi. Če Evropski parlament vodi, ne pa ponovno poziva Svet in države članice, naj ukrepa, lahko izsili odziv evropskih prestolnicah. To bi res verodostojen 2013 "leto državljanov", ki vključuje Rome.
Več o tem:
Evropa, pravice in pravosodje, politika EU, Roma