Kaj Romi menijo o trenutni politični participaciji Romov v javnem življenju?

Romski novinar,Bogdan Miklič

Romska iniciativa v sodelovanju s Forumom romskih svetnikov izvaja anketo, ki traja od 2. junija do 2. julija 2010 v romskih naseljih v Prekmurju, Dolenjskem, Posavju in Beli Krajini ter v Mariboru, Ljubljani in Jesenicah.

Namen ankete je ugotoviti, kaj Romi menijo o trenutni politični participaciji Romov v javnem življenju v naši državi. V anketi je do sedaj sodelovalo kar 1465 Romov!

Kar okroglih 70 odstotkov vprašanih Romov ne zaupa Zvezi Romov Slovenije, 92% - pa jih ne zaupa Svetu romske skupnosti RS. 85% Romov se ne strinja, da jih na državni ravni zastopa Zveza Romov Slovenije, pa tudi sicer kar 24% ne podpira nobene romske organizacije. Med organizacijami, ki jih Romi podpirajo pa je podpora Romov razdeljena med forum (35%), romske svetnike (20%) ter Romski akademski klub (11%).

Kar 85% vprašanih meni, da je sestava Sveta romske skupnosti povsem neprimerna - če pa bi bil svet direktno voljen, pa bi se volitev udeležilo kat 76% vprašanih.

>>Vse navedeno zgolj potrjuje, kar v Forumu romskih svetnikov zatrjujemo že lep čas, pa nas romska elita, niti oblasti v Ljubljani ne slišijo. Svet romske skupnosti je nepreprezentativen in je neprimeren in potreben spremembe<< id="lw_1276585876_3" class="yshortcuts" style="border-bottom: 2px dotted rgb(54, 99, 136); background: transparent none repeat scroll 0% 0%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; cursor: pointer;">romskenovice.si dejal Darko Rudaš, predsednik Združenja Forum romskih svetnikov Slovenije.

Kot še dodaja Rudaš, Forum romskih svetnikov Zvezi Romov Slovenije ne odreka njenega položaja - prav nasprotno, saj je zveza gotovo eden ključnih političnih faktorjev med Romi, vendar pa še zdaleč ni osamljena. Poleg Zveze Romov , se s položajem romske manjšine ukvarjajo tudi druge romske reprezentativne organizacije, ki v Svet po samem zakonu sploh ne morejo priti: Romski akademski klub, Zveza romske skupnosti - Umbrella, Zveza Sintov, Zveza Romov za Dolenjsko, Posavje ter Belo Krajino, mestni Romi, Romske skupnosti brez zastopanja ter neavtohtoni Romi.

Rudaš upa, da bo glas Romov iz ankete prepričal, da je potrebno ukrepati nemudoma, saj je položaj Romov - in njihovih otrok, ki odpadajo iz izobraževalnega sistema kritičen.

Fotografije v galeriji so nastale v času anketiranja v Posavju.


Ni komentarjev: