Močnejša zaščita migracijskih vročih točk za zaščito pred trgovino z ljudmi

Močnejša zaščita migracijskih vročih točk za zaščito pred trgovino z ljudmi
Trgovina z ljudmi ostaja velika zaskrbljenost v Evropski uniji. Je tudi eden od zaščitnih izzivov v migracijskih žariščih, kjer si prizadevajo različne pobude za pomoč pri reševanju tega pojava. Agencija EU za temeljne pravice (ERA) 18. oktobra poziva Svet za boj proti trgovini z ljudmi pozvati k večjim zaščitnim ukrepom proti trgovini z ljudmi v žariščih. V njem so izpostavljeni nekateri izzivi in ​​koraki, ki so jih sprejeli v žariščih za podporo prizadevanjem EU za obravnavo trgovine z ljudmi v okviru migracij.
Agencija se je pri svojih rednih obiskih grških in italijanskih krajevnih krajev zavzemala za večjo pozornost na področju trgovine z ljudmi. To je ključno vprašanje, zlasti ker vedno večje število samskih žensk in deklet brez spremstva prispeva v Italijo iz glavnih držav za tveganje trgovine z ljudmi. Vroče točke v Grčiji postanejo resno prenasičene in vplivajo na varnost ljudi. V številnih državah članicah EU se otroci brez spremstva še vedno pogrešajo, pri čemer obstaja večje tveganje, da bodo trgovci z ljudmi padle v roke.
Pomembni koraki so sprejeli različni akterji, ki delujejo na tem področju. Na primer, junija v Grčiji so bili končani standardni operativni postopki za preprečevanje in odzivanje na spolno nasilje in spolno nasilje. Omogočajo skupni napotki za ženske, moške, dečke in dekleta v nevarnosti, vključno z žrtvami trgovine z ljudmi. Dejavnosti za krepitev zmogljivosti s poudarkom na trgovini z ljudmi v vročih točkah so bile okrepljene z vrsto delavnic, ki jih je Frontex organiziral za razporejene preiskovalce, grško policijo, agencijo EU za izvrševanje zakonodaje (Europol) in druge, dejavne na tem področju. V Italiji je ciljno usmerjeno svetovanje novih priseljencev, sprememb v sistemu skrbništva in večje dostopnosti zavetišča za otroke brez spremstva privedlo do krajših časov, ko otroci preživijo v žariščih in boljši zaščiti.
Kljub temu je potrebna nadaljnja pozornost preprečevanju in odzivanju na trgovino z ljudmi in druge oblike spolnega nasilja in nasilja na podlagi spola. V okolju prijaznih območjih so potrebni močnejši zaščitni ukrepi, da se zagotovi ustrezna, specifična in otrok občutljiva pomoč in zaščita žrtev trgovine z ljudmi. Te vključujejo:
· Izboljšanje postopkov za ugotavljanje identitete in ranljivosti, da se zagotovi pravočasna podpora in napotitev žrtev trgovine z ljudmi s poudarkom na posebej ranljivih skupinah, ženskah in otrocih;
· Nadaljevanje zagotavljanja smernic in usposabljanja za osebje na prvem mestu, vključno s policisti in mejnimi policisti pri prepoznavanju potencialnih žrtev trgovine z ljudmi. To bi se lahko razširilo tudi na to, kako najbolje ravnati s travmatiziranimi ljudmi;
· Sodelovanje s podpornimi skupinami, ki lahko nudijo posebno pomoč, kot so identifikacija, svetovanje ali podpiranje žrtev;
· Zagotovitev posebnih zaščitnih ukrepov za otroke brez spremstva, tako da jih dajo v specializirane prostore, primerne za njihove posebne potrebe, in uvesti skladen sistem skrbništva, ki se osredotoča na potrebo po zaščiti najboljših interesov otrok brez spremstva;
· Zagotavljanje dodeljevanja zatočišč, ki so občutljive na spol, mešane policijske policijske policije v nočnem času in dostop do varnih in dobro osveščenih sanitarij za preprečevanje nadaljnje viktimizacije.
Takšni zaščitni ukrepi bi lahko znatno prispevali k prizadevanjem EU za boj proti trgovini z ljudmi in krepitvi ozaveščenosti, kar je le nekaj ciljev trgovanja z ljudmi v EU.




Spremljajte, kaj prihaja leta 2017 s koledarjem dogodkov in publikacij FRA

Ni komentarjev: