15. december 2016
Budimpešta, 15. decembra 2016: ERRC obžaluje, OVSE (Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi), državam, ki sodelujejo, da sprejmejo močne odločitev o Romov in Sintov in napredek na področju boja proti uvrsti na svojem letnem zasedanju ministrskega sveta. Neuspeh za napredek socialne vključenosti in vztrajno onemogočanja dostopa do sodnega varstva za največje narodne manjšine v Evropi ni nič drugega kot sramota.

Kljub akcijskega načrta za izboljšanje položaja Romov in Sintov na območju OVSE in okvir EU za nacionalne strategije vključevanja Romov, izključenosti Romov in Sintov skupnosti iz leta 2003 stoji kot ena od največjih napak evropskih vrednot v 21. stoletju. Romi in Sinti skupnosti še naprej soočajo z zlorabo pravic; več sto tisoč Romov in Sintov živi pod grožnjo prisilne izselitve; in so pogosto žrtve zločinov iz sovraštva in policijskega nasilja. Zadnji EU-MIDIS poročila Agencije za temeljne pravice razkrivajo ne le šokantno stopnjo revščine med Romi, ampak tudi obseg vsakdanjega rasizma in diskriminacije, ki ima za posledico zavrnitev dostopa do osnovnih storitev bistvenega pomena za človeško dostojanstvo.

ERRC pohvalo 2016 nemškega predsedovanja OVSE za organizacijo visoki ravni dogodek, o soočanju z anti-uvrsti, da je pravilno ugotovila, da so rasizem, predsodki in sovražnost do Romov in Sintov še vedno globoko zakoreninjena v naših družbah in poudaril, da je odgovornost večinske družbe in potrebo za krepitev zavezništva in graditi na vlogo političnih voditeljev, da trdno stojijo proti nestrpnosti do Romov. Neuspeh OVSE sodelujoče države, da sprejmejo močne odločitev o Romov in Sintov in napredek na področju boja proti uvrsti na letnem ministrskem svetu, je dokaz, da je pomanjkanje politične volje, da vlagajo v trajnostni sprememb.

Nadaljevanje izključenost Romov in Sintov skupnosti je škandal in etični pogoji; zanikanje enakih možnosti in dostopa do osnovnih pravic na mlado generacijo Romov in Sintov teče proti zrna evropskih vrednot in bi lahko obori socialno krizo. Ta kriza je mogoče preprečiti, a čas se izteka. odpoved prejšnji teden je streznitveno dokaze o nepripravljenosti vlade, da se učijo iz ne ponavljati napak iz zadnjih dveh desetletjih.

Pozivamo OVSE sodelujoče države, da nadaljuje v okviru avstrijskega predsedovanja OVSE v letu 2017, za spodbujanje pravice, državljanstvo in sodelovanje Romov in Sintov po vsej regiji OVSE. In predvsem, da nadaljuje delo OVSE o boju proti uvrsti s krepitvijo Romov in Sintov sodelovanje v javnem in političnem življenju, reševanje njihovega položaja na področju človekovih pravic, vključno v kriznih in razmerah po krizi, in izboljšanje dostopa do izobraževanja, zdravstva, stanovanj in voda.

Ni komentarjev: