Erdelezi
V romskih skupnostih negovanje te tradicije ni povsod enako po obsegu in izvedbi te tradicije, vendar je vsebinsko za vse romske skupnosti v osnovi ista, njeno osnovno sporočilo pa je novi začetek, dobro zdravje in sreča. Je najpomembnejši in največji družinski in skupnostni praznik, ki so ga v preteklosti v nekaterih območjih slavili od 6. do 9 maja. Obeleževanje tega praznika, ki pomeni konec zime inprebujanje pomladi in kot skupno tradicijo značilna za številne narode, vsebuje različna značilna opravila, tako v času pred dnevom praznika kot v času praznika.
Na
sami prireditvi so se mladi romski prostovoljci predstavili tudi s branjem
poezije v romskem jeziku ter učenci tamkajšnje šole s prozo v slovenskem
jeziku. Na medkulturni tržnici je potekala tudi pokušina tradicionalnih jedi iz
drugih držav, kjer smo se tudi mi predstavili z tradicionalno romsko hrano po
receptih knjige »Majina kuharica«, katere avtorica je Maja Jelenc sodelavka
Romskega informacijskega društva Anglunipe.
Romski
prazniki in kuhinja je ena od pomembnih zapuščin naših prednikov, zato si
prizadevamo to zapuščino prenesti predvsem na mlajšo generacijo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar