4. NACIONALNA KOMFERENCA O ZDRAVJU ROMOV V MURSKI SOBOTI - 26.10.2014
PODPORNIKI: MINISTRSTVO ZA ZDRAVJE, NACIONALNI INŠTITUT ZA JAVNO ZDRAVJE, ZVEZA ROMOV SLOVENIJE.
Izpostavili so resno temo v zvezi Romov in njihovega zdravja na katero je predsednik zveze Jožek Horvat Muc končno priznal da so Romi v slabem položaju in njihovo bivalno razmerje ki na njihovo zdravje kot je pitna voda elektrika in nato je tudi s svojo prisotnostjo varuhinja za človekove pravice ga. Vlasta Nussdorfer je opozorila na spoštovanje enakopravnosti človekovih pravic in pravice do zdravja in da se zaveda da je Romska skupnost v težkem položaju tako tudi s svojo prisotnostjo urad za narodnosti RS.
G. Stanko Baluh direktor urada RS  je bil prisoten in poslušal resnico o slabemu stanju Romske skupnosti in premalo narejenega za Romsko populacijo. Tako je tudi g. Haris Tahirović predsednik zveze umbrella-dežnik opozoril na slabo situacijo o Romski skupnosti in opozoril tudi na druge potrebe o boju proti opitih substanc ampak na žalost zgolj je napisano samo na papirju o pravicah in enakih možnosti.
Zdravstveni položaj je v težkem položaju ter nacionalnem ukrepu ter varovanja zdravja so zgolj od enih ukrepov za izboljšanje romskega zdravja veliko Romov živi v težkem položaju brez pitne vode elektrike ter zdravstvenih izkaznic in drugih dokumentov katera bi koristila za njihovo zdravje zaradi ne enakega obravnavanja diskriminacije in ne aktivne Slovenske politike in ministrstvo za zdravstvo o neučinkovitosti ukrepov nacionalne strategije so zavajajoče tudi za Evropsko skupnost Romi so v istem položaju romske težave ostajajo še naprej samo napisane v strategiji iz katerih se ni nič premaknilo in spremenilo.
Haris Tahirovic in zveza romske skupnosti bo še vedno naprej opozarjala o položaju romske skupnosti strategiji in ukrepi in kot delegat ERTF v svetu evrope letna poručila.


Prispevek: Kevin Tahirović
Foto: Kevin Tahirović

Ni komentarjev: