»Splošni položaj Romov v Evropi« - 13. tradicionalno romsko srečanje v Reki na Hrvaškem


Reka, 22.-23. november 2013

Romska skupnost " Romsko jedinstvo" PGŽ,  je 22-23 novembra 2013 organizirala 13. tradicionalno romsko srečanje , ki je potekalo v prostorih Filodramatice v Reki na Hrvaškem.
Glavna tema srečanja je bila: »Splošni položaj Romov v Evropi«.

Med srečanjem so potekale  tudi okrogle mize, umetniške razstave, predavanja ob sodelovanju prisotnih in uglednih gostov iz Hrvaške in sosednjih držav, Srbije, Makedonije in Slovenije (g.Tahirović-predsednik Zveze Umbrella-Dežnik in g. Horvat-Muc-predsednik Zveze Romov Slovenije).

 Rdeča nit okrogle mize : kako ustvariti "Romi enotnost" na Hrvaškem , legalizacija romskih naselij na Hrvaškem , pravice do zastopanja romskih žensk v Republiki Hrvaški , stanje in položaj Romov na Hrvaškem ter analiza tovrstne problematike.

Potekalo je tudi predavanje o zgodovini in kulturi Romov, nakar je sledilo odprtje razstave »Iz romskega življenja« , hrvaškega slikarja in avtorja Voljen-a Grbac-a, ki je po izobrazbi solist opere-tenor in član Svetovnega združenja turističnih novinarjev pri Evropski Uniji.

Dogajanje pa je popestril koncert romske glasbe in izvornih pesmi , katerega je izvajal orkester Latino bend iz Reke.

Dogodek je potekal pod pokroviteljstvom Sveta za narodnostne manjšine Republike Hrvaške, Primorsko-goranske županije in mesta Reke v sodelovanju z Oddelkom za kulturo in Filodramatico. 

Novico pripravila: Maja Jelenc

Ni komentarjev: