Izšla je romska kuharica "Romani čiravni"

Ljubljana; 07.11.2013

V začetku novembra je izšla romska kuharica "Romani čiravni", avtorice Maje Jelenc.


Malo je pisnih dokazov o pomembnih zgodovinskih dogodkih in preseljevanju Romov, predvsem o temah kot so prehrana, vsakodnevno življenje in običaji. Romi so se stoletja prehranjevali kot nomadi z uporabo živil z območij kjer so živeli, ter tako sprejemali tudi navade ljudi katerim so se pridružili.
V pogovorih s starejšo generacijo Romov smo ugotovili, da je v dnevni prehrani prevladovala kaša iz različnih rastlin, ki so jih nabirali (koprive, zelje, kislica....), zgoščena s koruzno moko ter mlečnimi proizvodi. Meso ali ribe so jedli le ob praznikih in posebnih priložnostih. Taka skromna izbira hrane ni pustila veliko izbire za pripravo zahtevnih jedi, saj je bilo treba vsakodnevno nahraniti veliko število družinskih članov. 
Namen izdaje tovrstne knjižice je ohraniti tradicijo romske kulture, saj le-ta spada med najstarejše kulture na svetu. Kuharica vsebuje recepte romskega naroda predvsem iz ozemlja bivše Jugoslavije. Pri zbiranju receptov so nam pripomogli starejši člani našega društva in se jim tudi na ta način zahvaljujemo, ker so z nami delili svoje znanje in izkušnje pozabljenih tehnik kuhanja in priprave tradicionalnih romskih jedi, katere smo priredili glede na današnje razmere in možnosti priprave jedi. Recepti v kuharci so v slovenskem in romskem jeziku. Moramo pa Vam dati na znanje tudi to, da so recepti prirejeni glede na danšnje razmere in možnosti priprave jedi.
Izdajo knjižice "Romani čiravni" so omogočili Urad RS za narodnosti in Ministrstvo za kulturo, založnika pa sta Društvo romski informacijski in znanstveno-raziskovalni center Ljubljana-Anglunipe in Zveza romske skupnosti Slovenije Umbrella-Dežnik. 

Novico pripravil: Haris Tahirović

Ni komentarjev: