Literarni večer »Brez meja« in slovesna razglasitev rezultatov natečaja


03. 05. 2013
Literarni večer 

V soboto, 20. 4. 2013, smo se zbrali v Galeriji Srečišče v Hostlu celica na literarnem druženju z mladimi pesniki in literati. Večer je vodil Cvetko Tovornik, strokovni sodelavec Zveze Romske skupnosti Slovenije (v nadaljevanju: Zveza) in Društva Anglunipe – RIC (v nadaljevanju: Društvo).


Po pozdravnem nagovoru Harisa Tahirovića - predsednika Zveze in Društva, ki je med drugim izpostavil, da bomo »poskrbeli za to, da zmagovalne pesmi ne bodo potonile v pozabo,« so se s svojo poezijo predstavili zmagovalci literarnega natečaja »Brez meja«. Prvo mesto si je priboril Goran Smiljanić s pesmijo Romi, drugo mesto je osvojila Sara Remžgar Obsojena, tretje mesto pa Neda Galijaš - Trag.

Natečaj je bil odprt od 10.3. 2013 do 10. 4. 2013.  Na natečaj se je prijavilo 8 avtorjev s približno petdesetimi pesmimi. Poezijo je ocenjevala strokovno komisija v zasedbi –  Haris Tahirović (strokovnjak za romologijo), Vesna Anđelković (akademska dramska igralka), Marko Nežič (literat in publicist) in Saša Gajić (predsednik Srbske diaspore v Sloveniji).  Komisija je pri izboru upoštevala kriterije, ki so bili navedeni v razpisu in sicer tematsko povezanost z Romi in romsko skupnostjo in/ali družbeno kritično tematiko, vezano na diskriminacijo in kršenje človekovih pravic. Poleg vsebine je bila ključnega pomena tudi izbrana pesniška forma, ki je sovpadala z vsebino.

Poleg zmagovalnih smo na literarnem večeru slišali tudi izbrano poezijo ostalih udeležencev natečaja - pesem Vinka Piljagića je interpretirala Vesna Anđelković, izbor iz  romske poezije pa je v romskem jeziku prebral Emran Sakip, umetniški ustvarjalec, beat boxer, moderator.

Zmagovalne pesmi in izbor izmed vseh prispelih pesmi bomo objavili v naslednji številki romskega časopisa Romano lil, prevedli pa jih bomo tudi v romski jezik.
Še enkrat hvala vsem, ki ste prispevali svojo poezijo, vsem nastopajočim in vsem, ki ste pomagali pri organizaciji Večera! Lepo je bilo, naslednje leto pa spet!  










Ekipi Društva Anglunipe – RIC in Zveze Umbrella - Dežnik