Romska hip-hop skupina „Grub“


Beograjska glasbena scena je dobila  nenavadno sastavo – romsko hip-hop skupino „Grub“, ki združuje mlade od 15 do 21 let . Sami pišejo besedila, komponirajo pesmi in pripravljajo koreografijo. Pridobili so si tudi že mednarodno slavo v Montrealu in Londonu. Tudi letos v juliju bodo nastopili na mednarodnem Jazz festivalu v Montrealu in v newyorškem Lincoln centru. 

Za mlada dekleta in fante iz romskega naselja v Zemunu je odhod v New York izpolnitev njihovih sanj. Vadijo skoraj vsak dan v dvorani zgradbe BIGZ-a.
"Seveda sem vznemirjen, ker gremo v New York, kdo ne bi bil?"- pove Kristijan Demirović(18), eden od članov  skupine "Grub" in še doda, da se je težko, kot Rom, prebiti na glasbeno sceno saj imajo ljudje še vedno predsodke o Romih, kar jim predstavlja  pogosto tudi veliko oviro za napredovanje, vendar se trudijo  da dokažejo nasprotno; še pove Kristijan.

Člani skupine „Grub“ bodo nastopili v New Yorku z isto-imensko predstavo v kateri igrajo, pojejo o svojem življenju, ljubezni, prijateljstvu in vsakodnevnih "borbah" romskega naroda. V predstavi bo slišati mešanje hip-hopa s tradicionalno romsko glasbo, kar bo vse skupaj še popestrilo dogajanje.
 Predstava govori o klišejih, ki jih ljudje imajo o Romih - da kradejo, ne delajo, ne hodijo v šolo,.... vendar bomo s šovom prikazali kaj v resnici smo. 

"Hodimo v šolo, smo muzikalni, prenašamo publiki to našo energijo in jim prikažemo našo tradicijo"– je povedal še en član skupine, Danijel Rašitović (19), in dodal, da so vse pesmi v predstavi v romskem jeziku. Teme pesmi so predvsem ljubezenske, govorijo tudi o diskriminaciji, plemenih, romski tradiciji…
Rašitović pove da v Beogradu nastopajo s skrajšano verzijo predstave pod nazivom „Roma sijam“, kar v prevodu pomeni „Romi smo“.
"Enkrat mesečno nastopamo v Bitefu  in se tako trudimo, da nas ljudje tukaj bolje spoznajo" – pove ta talentirani mladenič..


Tudi mi jim želimo veliko uspehov v svojem delu!


novico pripravila: Maja Jelenc