Sestala sta se predsednika dveh največjih romskih Zvez v RS

V prostorih RIC-a v Ljubljani sta se danes v delovnem in prijateljskem vzdušju sestala predsednika dveh največjih romskih Zvez v RS, Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc in predsednik Zveze romske skupnosti Umbrella Haris Tahirović.
Oba predsednika sta že dlje časa pripravljala okvire skupnega in tesnejšega sodelovanja obeh Zvez romske skupnosti, današnje delovno srečanje v Ljubljani pa je odgovor tako romskim aktivistom kot ostalim "nejevernikom", ki so pretežno na strani razdiralnih politik etničnih skupnosti. Zveza Romov Slovenije, pod vodstvom Jožeka Horvata Muca je že preko 20 let vodilna romska zveza na slovenskih tleh, ki je v preteklosti orala ledino pri povezovanju Romov v RS. Pravtako pa je RD Anglunipe, ki je članica Zveza romske skupnosti Umbrella, pod vodstvom Harisa Tahirovica, v zadnjem obdobju izredno pomembna in že nekaj časa dejavna na vseh področjih kulture, socialne tematike, tradicije in vprašanja politične participacije Romov v RS. Predsednik Zveze Umbrella je tudi član ERTF (European Roma and Traveller Forum) v Strasbourgu in velik borec za svojo etnično romsko skupnost v Sloveniji, kot tudi širše. Današnje srečanje dveh predsednikov in vodilnih slovenskih Romov je obenem poziv ostalim romskim aktivistom in politikom, da nas povezuje ena "nacija", kultura in tradicija, za katero pa morajo imeti posluh, prvenstveno vodilni Romi. Njuno srečanje v Ljubljani je tako priznanje dolgoletnih prizadevanj obeh predsednikov Zvez Romov, da nas enost ne razdružuje, pač pa nas poziva k še tesnejšemu kulturnemu, umetniškemu in socialnemu naporu za izboljšanja položaja Romov v RS.
Na fotografiji, z leve proti desni predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc in predsednik Anglunipe - RIC ter Zveze Umbrella-Dežnik, Haris Tahirović.



Ni komentarjev: