Zdravje Romov v Dobruški vasi ogrožajo podgane in ščurki

Romi v Dobruški vasi že vrsto let pijejo vodo iz bližnjega potoka, v katerem so poginule podgane.

Romi v Dobruški vasi se ob popisu prebivalstva niso opredelili za pripadnike svoje etnične skupine. Živijo brez užitne pitne vode in brez elektrike.

Kot je ob našem obisku pojasnil Milan Novak, oče dveh otrok, ki nas je popeljal po naselju , kjer živi okoli tristo Romov, se je v naselju in v njihovih barakah pojavilo ogromno podgan in ščurkov.

Kot je zatrdil Novak so se pred kratkim trije romski otroci okužili s podgano, zato sedaj ne smejo niti v šolo. To jim je odsvetoval delavec novomeškega centra za socialno delo Polde Jevšek, ker obstaja strah, da bi se lahko okužba prenesla na ostale učence.

Prejšnji župani se za nas niso zanimali niti malo. Sedanji nam je omogočil le akcijo čiščenja naselja“ pravi Novak, ki dodaja, da se boji hude katastrofe.

Naselje si je ogledal tudi župan Jože Lapajne. Romom je svetoval naj se preskrbujejo z vodo iz kapnice in naj kakšen evro denarne socialne pomoči namenijo za obnovo svojih barak.

O napeljavi vodovoda se pogaja podpredsednica Sveta romske skupnosti

Predstavniki Sveta so se začeli pogajati z občino o napeljavi vodovoda. Podpredsednica Sveta romske skupnosti Dušica Balažek je županu napovedala, da ne bo dovolila, da bodo Romi uživali vodo iz kapnice. Po sestanku v Novem mestu, ki ga je sklicala Balažkova - udeležila sta se ga tudi predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc in predsednik Sveta romske skupnosti Marjan Drvarič-, naj bi župan obljubil kakovostno pitno vodo , ki jo bodo v naselje dostavljali v premičnih cisternah.

Bogdan Miklič

Foto: Bogdan Miklič

Ni komentarjev: