Dobrodelna prodajna fotografska razstava: Haris Tahirović in Jaka Gaser: »Kolo življenja Romov / Orta si dživdipe Romanò«

20:00 – Upravna hiša SEM (II. nadstropje)


Fotograf Jaka Gaser je delal za časopis Dnevnik kot fotograf od leta 1997 do 2005. Za Nedeljski Dnevnik od leta 2000 pokriva različne teme, zgodbe in dogodke. Kot fotograf dela tudi za časopis Indirekt. Je član Društva fotografov Slovenije, International Association od Journalists in društva Enooki. Sodeloval je kor avtor v številnih razstavah, velikokrat s humanitarno noto. Večkrat je bil nominiran za nagrado Fotograf leta, ki jo dodeljuje Društvo fotografov Slovenije. Leta 2008 je predstavil serijo fotografij posnetih na ulicah New Yorka na temo finančne krize, za katero je leta 2009 dobil prestižno nagrado Slovenia Press Photo award. Pričujoča razstava »Kolo življenja Romov / Orta si dživdipe Romanò« je nastala v sodelovanju z romskim aktivistom Harisom Tahirovićem. Z dokumentarnimi posnetki aktualnega stanja v romskih naseljih v Sloveniji želita prikazati realno situacijo romske skupnosti v Sloveniji.

20:00 - Upravna hiša SEM (II. nadstropje)

Dobrodelna prodajna slikarska razstava: Kasum Cana: »Romski svet/Romano Them«

Samouki umetnik Kasum Cana ni bil vpet v kolesje uradnega umetnostnega sistema, ampak je s svojim ustvarjanjem subtilno odražal očem mnogokrat skriti svet romske skupnosti in povsem drugačno percepcijo vizualnih kodov. Osrednji konceptualni poudarek umetniških del Kasuma Cane je bilo prikazovanje različnih barvitih podob in identitete romske skupnosti kot jih je videl umetnik sam. Motivi njegovih podob izhajajo iz stvarnega sveta, v katerem je umetnik živel in deloval (Zagreb). V formalnem smislu grafike in slike avtorja Kasuma Cane dodobra izkazujejo drugačno vizualno estetiko, ki se ne navezuje povsem na obstoječo tradicijo ustvarjanja v zgodovini umetnosti zahodnega sveta. Ravno zaradi teh poudarkov je razstava »Romski svet/Romano Them« izjemno zanimiva podlaga za različne umetnostno zgodovinske in teoretske izpeljave drugačne vizualne estetike in vsebinske izraznosti.

Razstava »Romski svet« bo organizirana kot dobrodelna prodajna razstava prvih grafik in slik iz omenjene serije. Izkupiček prodanih del bo namenjen skladu, ki bo omogočil podporo socialno najšibkejšim pripadnikom romske skupnosti na območju Slovenije.

20:00 - Kavarna SEM

Nastop glasbene skupine: Šukar

Šukar je slovenska tamburaška zasedba, glasbena skupina, ki igra pretežno Romsko glasbo, predvsem tisto, ki izvira iz vzhodne in jugovzhodne Evrope. Skupina je nastala v letu 1990, šteje 5 članov, ki pa velikokrat povabijo različne glasbenike iz Slovenije in tujine, da se jim pridružijo na glasbenih odrih.

Šukar je prva slovenska zasedba, ki je z Romsko glasbo seznanjala domačo javnost in melodije, s svojim nastopi, sočasno širila tudi zunaj meja Slovenije. V letu 2001 jih je pot zanesla najdlje, in sicer na gostovanje na Japonsko. Šukarji pa se pogosto pridružijo tudi drugim izvajalcem pri igranju njihovih skladb. Preigravanje Romske glasbe je za Šukarje veselje, je strast in je način za izražanje najglobljih čustev. Njihove melodije se dotaknejo vsakogar. http://www.sukar.org/

Ni komentarjev: