Tožilstvo zavrnilo vse kazenske ovadbe v primeru Žabjak


Objavljano 02. nov., 2010 od Romski novinar,Bogdan Miklič v kategoriji "Fotografije, Novice"

Tožilstvo je zavrnilo vse kazenske ovadbe predstavnikov Regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike (RCI), ki so jih vložili lani zaradi črnih gradenj v romskem naselju Žabjak.

Tožilstvo zavrnilo vse kazenske ovadbe v primeru Žabjak


Tožilstvo je zavrnilo vse kazenske ovadbe predstavnikov Regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike (RCI), ki so jih vložili lani zaradi črnih gradenj v največjem romskem naselju Žabjak, ki so na obrobju Novega mesta.

Zaradi nevestnega dela je RCI ovadila obrambno ministrico Ljubico Jelušič in nekdanjega okoljskega ministra Karla Erjavca ter gradbenega inšpektorja Tončka Žiganteja.

Krajani ogorčeni

Ob tem predsednik RCI Silvo Mesojedec opozarja, da so lastniki zemljišč, katerim so Romi nezakonito zasedli zemljišča, po popisu geodetske uprave prejeli informativne izračune, iz katerih je razvidno, da bodo morali zanje plačevati davke. Zato so krajani zaskrbljeni in ogorčeni.

predsednik RCI Silvo Mesojedec

predsednik RCI Silvo Mesojedec

Hiše in barake so Romi postavili tudi na zemljišču, ki je v lasti Alojza Korbarja, ki davek plačuje za sedem tisoč kvadratnih metrov površine. Sprašuje se, kako zdaj naprej in kako ukrepati. Romi namreč že povprašujejo po prodaji zemljišča in tudi sam ga je pripravljen odprodati.

“Tudi Romi morajo nekje živeti”

Končno bo morala država prisluhniti vsem ljudem in zagotoviti drugačen način reševanja spornih zadev ter poskrbeti za drugačno reševanje romske problematike, hkrati pa zaščititi tudi zasebno lastnino.

Ida Hudorovac, ki živi ob cesti v naselju Žabjak, je povedala, da od rojstva živijo na zemljišču, ki ni v njihovi lasti, in na zemljišču, kjer je bilo nekoč smetišče. Dodala je še, da morajo tudi Romi nekje živeti. “Revni smo. Morali bi nam pomagati, nam postaviti kakšne bivalne kontejnerje in napeljati pitno vodo.”

Mesojedec pričakuje odgovore

Silvo Mesojedec pričakuje javni komentar ministra za pravosodje Aleša Zalarja glede trditev o nepravni državi, ki ne zna zaščititi lastnine in pridobiti dokazov, ki bi razkrili kriminalna dejanja, poleg tega pa za neurejeno stanje nihče ne odgovarja. Ministra za okolje in prostor Roka Žarnića pa sprašuje, kako bo ovrednotil nelegalne gradnje, ki niso v lasti lastnikov zemljišč, a tam stojijo, ter kako bo povrnil vso storjeno škodo na teh zemljiščih in plačane dajatve zaradi neučinkovite zaščite lastniških pravic.

Bogdan Miklič

Foto: Bogdan Miklič

Ni komentarjev: