Romski otroci med policisti

Romski novinar,Bogdan Miklič

Krško - Policisti Policijske uprave Krško in Policijske akademije so v romskih naseljih Drnovo in Kerinov Grm pri Krškem sodelovali pri aktivnostih za romske otroke in mladostnike.

Romski otroci med policisti


Policistka romske narodnosti Nataša Brajdič Slivšek in višji policijski inšpektor Branko Novak s Policijske akademije, vodja policijskega okoliša krške policijske postaje Drago Butara ter inštruktor varne vožnje motornega kolesa s Policijske akademije Samo Rep so romskim otrokom in mladostnikom predstavili poklic policista, delo policije ter možnosti zaposlovanja in izobraževanja v tej ustanovi.

Mladi Romi videli policijski motor in se peljali v policijskem vozilu

Nataša Brajdič Slivšek

Nataša Brajdič Slivšek

Otrokom iz romske skupnosti so svetovali tudi glede varne udeležbe v cestnem prometu in jih poučili, kako poskrbeti za lastno varnost in varnost drugih. Kot je za romskenovice.si pojasnila Brajdič Slivškova, ki je na Policijski akademiji od 1. januarja letos zaposlena na oddelku Centra za izobraževanje in usposabljanje (CIU), so mladini razkazali policijski motor, simulator motorja, otroci pa so se lahko zapeljali tudi v policijskem vozilu.

Otroci obiskali tudi policijsko akademijo

Delavnice v romskem naselju so bile izjemno pozitivno sprejete med otroki in mladostniki kot tudi drugimi radovedneži, ki so si jih prišli ogledat. Mladi Romi iz Kerinovega Grma so obiskali tudi Policijsko akademijo v Tacnu.

Takšne delavnice in srečanja so sicer redna oblika dela policistov v Posavju, čas pred začetkom šolskega leta pa so tokrat izkoristili tudi za poudarjanje pomena izobrazbe in varne poti v šolo.

Brajdič Slivškova je še dejala, da je policija zadnjih sedem let zelo aktivna, še posebno od takrat, ko se je v policiji zaposlila tudi ona. “Veliko sem na terenu po vsej Sloveniji. Sodelujemo z Romi in se pravzaprav trudimo tako z njimi kot policisti. Jaz vodim tečaje romskega jezika ter spoznavanja romske kulture in običajev. Trenutno se pripravljamo na tečaj romskega jezika, ki bo v Novem mestu, in na usposabljanje Multikulturna skupnost v Murski Soboti, tako da se veliko dela,” pravi Brajdič Slivškova in dodaja, da se je v zadnjih letih močno zmanjšal tudi obseg kurjenja na prostem v romskih naseljih.

Bogdan Miklič

Foto: Bogdan Miklič

Ni komentarjev: