Po mnenju komisije za romske skupnosti varuh nima pravih mehanizmov za oceno realnega stanja

SiOL.net|


Ljubljana - Komisije vlade za zaščito romske skupnosti je obravnavala poročilo varuhinje človekovih pravic za leto 2009 glede Romov.

Po mnenju komisije za romske skupnosti varuh nima pravih mehanizmov za oceno realnega stanja

Predsednik vladne komisije za zaščito romske skupnosti Igor Lukšič je v izjavi novinarjem dejal, da so sicer obravnavali potek izvajanja Nacionalnega programa ukrepov za Rome za obdobje 2010 - 2015, pri čemer so ugotovili, da stvari dobro tečejo, saj so vsa ministrstva v skladu s smernicami pripravila svoje ukrepe.

Na seji, ki je bila sicer zaprta za javnost, so se dogovorili tudi, da bodo sklicali vseh dvajset občin, v katerih so v Sloveniji tradicionalno nastanjeni Romi, da v skladu z zakonom pripravijo svoje programe. Tako, da bo imela komisija "pregled, kako stvari potekajo".

Predsednik vladne komisije za zaščito romske skupnosti Igor Lukšič

Predsednik vladne komisije za zaščito romske skupnosti Igor Lukšič

Varuh nima pravih mehanizmov, da bi prišel do realnega stanja


Komisija je obravnavala tudi poročilo varuhinje človekovih pravic za leto 2009 glede Romov. V razpravi so ugotovili, da varuh nima pravih mehanizmov, da bi prišel do realnega stanja, ker se v poročilu ukvarja predvsem z vprašanjem razmerij znotraj romskih skupnosti, ne pa s tem, ali so skupnosti kot celoti, Romom, ali posameznikom kršene človekove pravice, je poudaril Lukšič.

Pri bivanjski problematiki Romov pa so člani komisije izvedeli, da je pristojno ministrstvo (okoljsko) razvilo dolgoročno strategijo reševanja teh problemov. Gre za povečanje števila romskih naselij v Sloveniji, ali bodo nekatera dobila samostojni status, kaj to pomeni za Rome, za njihovo avtonomijo do drugih naselij, in za odgovornost, da ta vodijo sami.

Oblikovana bo komisija, ki bo predlagala spremembo zakona

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik

Govorili so tudi o spremembi zakona o Romih. Tako bodo do naslednje seje v novembru oblikovali komisijo, ki bo predlagala spremembo zakona o romski skupnosti. Te naj bi se nanašale predvsem na sestave sveta romskih skupnosti. "Ker se je romska skupnost precej razvila, bo treba opredeliti ključna razmerja med skupnostjo in posameznimi združenji in zvezami," je še v izjavi novinarjem po seji dejal predsednik komisije in minister za šolstvo Igor Lukšič.

Predsednik Romskega društva Haris Tahirović, tudi delegat v Svetu Evrope, pa je novinarjem povedal, da bo sporočil Svetu Evrope, kaj se dogaja z Romi v Sloveniji. "Namesto, da bi urejali romska naselja, da bi jih legalizirali, se to vleče leta in leta, a nič konkretnega," je dejal in dodal, da "smo zdaj celo priča nekaterim rušenjem hiš Romom, recimo nedavno v romskem naselju Žabjek.

STA

Foto: Tina Deu/siol.net, Matej Leskovšek/siol.net

Ni komentarjev: