Direktorja urada obtožili hujskaštva


Romi. Člani sveta romske skupnosti v odprtem pismu o problemih. Baluh bo pripravil odgovor

Baluha skrbi, da bo romska skupnost ne glede na njegov odgovor na obtožbe ostala razdeljena. (Foto: Mediaspeed)

Baluha skrbi, da bo romska skupnost ne glede na njegov odgovor na obtožbe ostala razdeljena. (Foto: Mediaspeed)

Novo mesto, Murska Sobota, Ljubljana. Za probleme, s katerimi se nenehno ukvarja svet romske skupnosti, naj bi bila kriva član sveta Darko Rudaš in direktor urada za narodnosti Stanko Baluh, je v včerajšnjem odprtem pismu zapisalo 13 članov sveta. Rudašu očitajo ustvarjanje konfliktov med Romi, romskimi svetniki, župani in romskimi aktivisti, Baluh pa naj bi prav prek Rudaša vplival na delo sveta.

Vlada o Romih
Seja. Komisija vlade za zaščito romske skupnosti je včeraj razpravljala o izvajanju nacionalnega programa ukrepov za Rome za obdobje od leta 2010 do 2015.

Baluh: Krivi so si sami
Baluh sicer pripravlja odgovor na pismo, je pa že včeraj povedal, da ni želel razdvajati romske skupnosti. Kot pravi, nekateri predstavniki očitno iščejo krivca zunaj sveta, morali pa bi zadeve urediti znotraj svojih vrst.

Rudaš pa pravi, da gre za pisanje predstavnikov Romov, ki jim ti sploh ne zaupajo. “Že pol leta smo brez predsednika romske skupnosti, odstopila sta dva ugledna romska predstavnika iz Dolenjske. To daje vedeti, da svet zapuščajo inteligentni Romi, ki ne želijo prevzeti odgovornosti za slabšanje položaja romske skupnosti zaradi delovanja Jožka Horvata - Muca,” je za STA včeraj izjavil Rudaš.

Romi se morajo poenotiti, zakonodajna veja oblasti pa lahko to samo spremlja.
Stanko Baluh, urad za narodnosti

Odstopi se vrstijo
Kot smo v Žurnalu24 poročali že pred enim tednom, je s podpredsedniškega mesta sveta romske skupnosti odstopil Bojan Tudija, ki je prav tako podpisnik odprtega pisma. Tudiji je sledila Nataša Brajdič Slivšek, predsednik Jože Horvat - Muc pa je odstopil že konec februarja. Tudija bi lahko kandidiral za predsednika, vendar se za to ni odločil, saj bi moral vodstvo sveta seliti na Dolenjsko, kjer pa po njegovem mnenju med Romi ni dovolj volje.

Ni komentarjev: