Strasbourg






STRASSBOURG; 24.02.2010-26.02.2010

V Strassbourgu se je odvijalo peto zasedanje romske organizacije ERTF, katerega se je poleg ostalih romskih predstavnikov iz EU, udeležil tudi romski delegat iz Slovenije v Svetu Evrope g. Haris Tahirović, ki je opozoril na romsko problematiko v RS.
Govora je bilo predvsem o diskriminaciji, izključevanju in nasilju nad Romi v Evropi in Svetu. Na zasedanju je bil prisoten tudi g. Thomas Hammemberg, kateri je bil zgrožen nad dejanji, ki se izvajajo nad Romi, predvsem na Kosovu, Madžarskem. Podal pa je tudi mnenje glede situacije Romov v Sloveniji oz. glede zakona, ki Rome ločuje na avtohtone in priseljene. Povedal je, da je takšna delitev nedopustna in sramotna za RS. Romi so eno ljudstvo in se jih ne more deliti, zato bo potrebno zakon spremeniti oz. se bo morala vlada s tem zakonom o romski skupnosti dodatno ukvarjati in zakon nemudoma spremeniti.
Delegati so opozorili na holokavst, ki se je zgodil nad Romi med II. svetovno vojno. Položili so venec pred spomenik žrtvam holokavsta in opozorili, da se to ne sme pozabiti kakor tudi ne ponoviti.

Ni komentarjev: