Zveza Romov Slovenije - Pismo

Zveza Romov Slovenije komisiji vlade za zaščito romske skupnosti predlaga, naj na naslednji seji obravnava naraščajočo nestrpnost in diskriminacijo Romov. Po njihovem je obravnava nujna, saj nekateri zadnji dogodki kažejo, da se nestrpnost do Romov povečuje.
Jožek Horvat Muc

Jožek Horvat Muc ( Foto: arhiv, Bogdan Miklič )


Pismo Zveze Romov Slovenije se glasi takole:

V preteklosti pa tudi v sedanjem času smo predstavniki Romov v Sloveniji opozarjali na nekatere dogodke in aktivnosti nekaterih lokalnih veljakov in institucij , ki namerno z političnimi in medijskimi mehanizmi povzročajo zaskrbljeno povečano stopnjo diskriminacije ter širjenja nestrpnosti do Romov.

Dogodki kot so aktivnosti Civilne iniciative , ki jo vodi podpredsednik Krajevne skupnosti Bučna Vas Silvo Mesojedec z pripravami okroglih miz z namenom širjenja nestrpnosti proti Romom , zbiranjem podpisov in tiskovnih konferenc . Kakor tudi aktivnosti župana občine Škocjan Antona Zupeta , ki je podpiral bombne napade nad Romi v Dobruški vasi , pozival krajane k preprečevanju pokopa Rominje ter z sovražnim govorom spodbujal nestrpnost do Romov nam dajo jasno vedeti , da je potrebno o tem spregovoriti in proti takšnimi dejanji ukrepati. (Anton Zupet - dejanja župana , ki zanika obstoj Romov v lastni občini, po drugi strani pa je na račun Romov prejel od države in EU preko projekta EQVAL za Zaposlitveni center za Rome ogromno sredstev . Mimogrede projekt ni uspel o porabi in načinu sredstev pa nihče ne odgovarja in nihče nič ne ve , vključno z Ministrstvom za delo) .

Da se diskriminacija nad Romi v Sloveniji stopnjuje in se k nestrpnosti do Romov poziva s strani nekaterih posameznikov in institucij ter , da je diskriminacija tudi prikrita in zanikana od tistih , ki jo povzročajo opozarjamo dalj časa. Zaskrbljeni smo, saj se nič ne ukrepa proti povzročiteljem diskriminacije in nestrpnosti do Romov.

63. člen Ustave RS govori o prepovedi spodbujanja k neenakopravnosti in nestrpnosti ter o proti ustavnosti spodbujanja in razpihovanja narodnega,rasnega,verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti.

Državne institucije so dolžne preprečiti proti ustavne aktivnosti in dejavnosti.

Zato predlagamo , da Komisija Vlade RS za zaščito romske skupnosti na naslednjo sejo Komisije uvrsti točko dnevnega reda z naslovom » Preprečevanje spodbujanja diskriminacije in nestrpnosti do Romi ». Kakor tudi , da se pri tej točki povabijo tudi predstavniki : kabineta predsednika države, Vlade in Državnega zbora in Urad varuha človekovih pravic .

Na poziv Zveze Romov Slovenije komisiji vlade za zaščito romske skupnosti, da naj na naslednji seji obravnava naraščajočo nestrpnost in diskriminacijo Romov, se je odzval Silvo Mesojedec, podpredsednik krajevne skupnosti Bučna vas, ki je v sporočilu za javnost zapisal:

Preko medijev sem izvedel za predlog Zveze Romov Slovenije komisiji vlade za zaščito romske skupnosti, da naj na naslednji seji obravnava naraščajočo nestrpnost in diskriminacijo Romov. Po njihovem je obravnava nujna, saj nekateri zadnji dogodki kažejo, da se nestrpnost do Romov povečuje. Da je zaznati povečano stopnjo diskriminacije, ter širjenje nestrpnosti do Romov naj bi bile tudi okrogle mize, zbiranje podpisov in novinarske konference Civilne iniciative, ki jo vodim. Vse omenjene dejavnosti so namreč po njihovem usmerjene proti Romom. Neverjetno, kako spretno znajo Romi izpostavljati diskriminacijo do njih. Venomer poudarjajo, kako so zapostavljeni, ubogi. In to kljub temu, da v glavnem živijo na račun davkoplačevalcev, to je zaposlenih državljanov, ki včasih le težko pridejo s prejeto plačo skozi mesec, pa čeprav težko delajo. Ali se gospodje v Zvezi Romov Slovenije kdaj vprašajo, zakaj je nastala Regijska civilna iniciativa za reševanje romske problematike, zakaj se je zgodil Ambrus, zakaj so težave v Novemu mestu, Dobruški vasi, Šentjerneju, Semiču, Črnomlju, Ribnici, Kočevju, Trebnjem, Grosupljem in še kje, kjer so romska naselja? Mar so prebivalci okoli romskih naselij nestrpneži ? Mar ni takšen odnos in reakcija teh prebivalcev zaradi težav, katere povzročajo Romi? Vprašanja, na katere pravzaprav poznamo odgovore. Vendar očitno gospodom iz Zveze Romov Slovenije o razlogih ni vredno razmišljati. Predvsem je važno, da Romi prejemajo znatna finančna sredstva za reševanje romske problematike, da se vodstvo Zveze Romov Slovenije lahko sestajajo z najvišjimi predstavniki države in so tako pomembni. Krajani okoli romskih naselij jih ne zanimajo. Če imajo lastniki zemljišča okupirana, gozdove izsekane, polja opuščena, ker imajo drugače pokradene pridelke, travnike zvožene, to jih ne zanima. Romi pridejo s svojimi spori tudi pred policijo. Tudi streljalo se je že pred policijo. Nobenega strahu ni več pred uniformo. Če policija ne dela tako, kot zahtevajo Romi, podajajo ovadbe zoper policiste, zahtevajo od komandirja njegov odstop. Ko pa se pojavi kdo, ki zahteva ukrepe za izboljšanje stanja, potem ga je potrebno označiti za nestrpneža. Kje se bo ta zgodba končala ?

Podpredsednik KS Bučna vas in predsednik RCI

Silvo Mesojedec

Ni komentarjev: