Evropa naj razpravlja o Romih

EU-poslanci pozivajo Janšo k ukrepanju

15. oktober 2007 ob 11:30
Bruselj/Ljubljana - MMC RTV SLO

Več kot 50 poslancev Evropskega parlamenta je premierja Janeza Janšo pozvalo, naj skliče konferenco o Romih v Evropi.

Poslanci v pismu pozivajo k "okrepljeni politični odgovornosti glede razmer Romov", konference pa naj bi postale letne. Med podpisniki pisma sta tudi slovenska evropska poslanca Mojca Drčar Murko in Jelko Kacin, avtorji pa še menijo, da so Romi nekakšna "nevidna članica EU-ja".

Pobudniki želijo, da se konferenca organizira med slovenskim predsedovanjem EU-ju, Janšo pa še opominjajo, da v Evropi živi od 12 do 15 milijonov Romov, od tega vsaj 10 milijonov znotraj povezave.

Slovenija nima časa za konferenco
Podpisniki so že dobili odgovor slovenskega državnega sekretarja za evropske zadeve Janeza Lenarčiča, ki dvomi, da bo država ob polnem urniku in omejenih sredstev mogla pripraviti konferenco. Kljub vsemu pa dodaja, da bo Slovenija predlog proučila.

Pomanjkanje medkulturnega dialoga ni vzrok za nestrpnost
Lenarčič je izpostavil tudi, da bo slovensko predsedstvo ponudilo vrsto dejavnosti v okviru evropskega leta medkulturnega diaologa, avtorji pisem pa na to odgovarjajo, da romska vprašanja niso posledica pomanjkanja tovrstnih stikov. Prepričani so, da so tarče ciljnega rasizma in nestrpnosti, ki se kažeta kot "široka strukturalna in institucionalna diskriminacija".


Romska populacija v Evropi je tako velika kot belgijska, večja od avstrijske, švedske in bolgarske in petkrat večja kot populacija v Sloveniji, zato je romsko vprašanje evropsko vprašanje, meni 50 poslancev EU-parlamenta.

Ni komentarjev: