Horvat Muc: Zakaj še ni nacionalnega programa za Rome ?

Romski novinar,Bogdan Miklič

vir: www.rtvslo.si

Urad za narodnosti še vedno ni pripravil nacionalnega programa za Rome, zamujeni so tudi vsi zakonski roki za sprejetje programa, opozarja predsednik sveta romske skupnosti.

Kot je zapisal Jožek Horvat - Muc v pismu premierju Borutu Pahorju vlada tako ne izvršuje zakona o romski skupnosti, niti ne upošteva normativnega programa dela vlade za leto 2009.

Zakon o romski skupnosti v RS, po katerem bi moral biti nacionalni program za Rome sprejet v roku enega leta, je bil po navedbah Horvata - Muca sprejet že 30. marca 2007. Vlada je 8. aprila letos sprejela tudi normativni program dela vlade za leto 2009, v katerem je opredeljen tudi nacionalni program za Rome.

Jožek Horvat Muc in Stane Baluh. ( Foto: arhiv, Bogdan Miklič )

Predsednik Sveta romske skupnosti RS Jožek Horvat Muc in dir. Urada za narodnosti mag. Stane Baluh. ( Foto: arhiv, Bogdan Miklič )

Program na dnevnem redu sej vlade trikrat, a brez gradiva
Čeprav je bil omenjeni program na dnevnem redu že treh sej vladne komisije za Rome, ki jo vodi šolski minister Igor Lukšič, pa za program na sejah niso dobili gradiva, navaja predsednik sveta romske skupnosti. Končna različica gradiva po njegovem mnenju torej ne obstaja niti pri pripravljavcu, “kaj šele, da bi to gradivo bilo predloženo vladi v obravnavo in sprejetje”.

Horvat - Muc tako pričakuje, da bo vlada prevzela vso odgovornost za omenjene težave in skladu s svojimi pristojnostmi ukrepala, tudi zoper pripravljavca nacionalnega programa. Omenjeni program je namreč za Rome zelo pomemben, zato ga vlada “nikakor ne sme in ne more spregledati“, je še prepričan predsednik svet romske skupnosti.

Ni komentarjev: