Zveza Romov se požvižga na Rome v Ljubljani

V ljubljanskem bazenu živi kakih 1150 Romov, ki pa imajo od Zveze Romov Slovenije in Sveta romske skupnosti RS bore malo koristi, nam v telefonskem pogovoru pove Haris Tahirović, predsednik romskega društva Anglunipe oziroma Romska prihodnost.
Haris Tahirović. Foto: Črt Majcen

"Čeprav smo včlanjeni v romsko zvezo, smo za našo krovno organizacijo z Jožkom Horvatom - Mucem na čelu, za državo in mestne oblasti Zorana Jankovića tako rekoč drugorazredni ljudje. Zato ker naj ne bi bili avtohtoni Romi." Haris prihaja iz Sarajeva, v Sloveniji pa je že vse od zgodnjega otroštva.

"Romi nismo lipicanci, da bi nekdo ugotavljal našo avtohtonost. Zgodovina nas je kot nomade pripeljala v te kraje, zato zame termin avtohtonost ni sprejemljiv, četudi je zapisan v krovnem zakonu o romskih skupnostih. Zahteva, da se ta termin črta iz zakona, je pri Mucu in vladnem uradu za narodnosti, kjer je nastajal zakon, naletela na gluha ušesa."

Po njegovih besedah Muc zavaja javnost, saj z udobnega predsedniškega fotelja ne vidi problemov, s katerimi se dnevno srečuje romska populacija na terenu. "In ker se za nas ne zmeni romska organizacija, smo prezrti tudi od države, ki namenja denar za sanacijo romskih razmer, pa tudi ljubljanski župan Janković bi najraje videl, da se odselimo nazaj v Bosno ali Makedonijo. Zaradi tega so za nas nedosegljiva tudi evropska sredstva. Ljubljana kot ena od evropskih prestolnic naj bi imela bivanjske in druge probleme romske populacije zgledno rešene. Žal so nam vrata ljubljanskega župana zaprta, na naše pobude o reševanju problemov se ne odziva, celo posmehuje se nam. Zaradi ignorance mesta in romske zveze smo izpadli iz poldrugega milijona evrov vrednega evropskega projekta, s katerim bi lahko krepko izboljšali bivanjske pogoje v ljubljanskih romskih zaselkih," pravi Haris in kritično doda, da se vse romske zgodbe odvijajo v Mucevem družinskem krogu in molčeči skupini kimavcev okoli njega.

"Rad bi videl prvega med Romi, kako na terenu hodi od romske hiše do hiše, od bivaka do bivaka in uresničuje poslanstvo, ki mu je zaupano. Za vse Rome in ne le za izbrance. Sam to dnevno počenjam, zato smo rešili problem vodne oskrbe, odvoza komunalnih odpadkov, le pri oskrbi z električno energijo se zadeve ne premaknejo nikamor." Haris Tahirović poskuša na probleme romske populacije javnost opozarjati tudi prek radijske oddaje, ki je vsako drugo nedeljo na Radiu Študent. Vrata "uradnih" medijev Zveze Romov Slovenije so zanj zaprta, podobno kot za Bogdana Mikliča, Rinalda Diricchardija in še mnoge druge. Ker pač niso del posvečenega kroga, ki si ga je ustvaril Jožek Horvat - Muc.


Haris Tahirović: Romi nismo Lipicanci, da bi ugotavljali našo avtohtonost.

Ni komentarjev: